Verliezen op de samba-parade van het carnaval in Sao Paulo? Rellen maar

Deelnemer aan de optocht in Sao Paulo van de Aguia de Ouro samba-school. Foto AFP / Yasuyoshi Chiba

Carnaval is in Brazilië niet alleen een feest. Het is ook een spannende competitie en een heuse way of life. En als je dan verliest, is dat moeilijk te verkroppen. Soms breken er zelfs rellen uit. Zoals gisteren in Sao Paulo.

De samba-parade is het absolute hoogtepunt van het Braziliaanse carnaval. Het is de wedstrijd waar alle samba-scholen in het land een heel jaar naar uitkijken, waar zij een jaar lang bikkelhard voor trainen.

Een vakkundige jury kiest in elke stad de samba-school die tijdens de optocht de beste show weggeeft. Dat zijn de winnaars van de parades. Een ongekend belangrijke prijs, want in de training en voorbereiding gaat voor de scholen erg veel geld en tijd zitten.

En dus kon een man in Sao Paulo gisteren de nederlaag van zijn Império Verde samba-school niet aan.

Met nog slechts twee scholen in de race voor de prijs, stormde hij het podium van de jury op, en scheurde de papieren met daarop de uitslag aan flarden, het ultieme bewijs van zijn nederlaag vernietigend. Er was net voorgelezen dat zijn school niet bij de twee laatste kanshebbers voor de titel hoorde.

Man van de Império Verde samba-school bestormt het podium van de jury in Sao Paulo:

En als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Stoelen, tafels en prijzen moesten het in Sao Paulo ontzien. En ook het podium zelf moest het ontgelden. Er ontstonden rellen op straat. Een paradewagen van de Pérola Negra samba-school werd in brand gestoken. De oproerpolitie moest er aan te pas komen.

Bovendien slaagde de opzet van de podiumbestormer niet. Er kwam toch een winnaar uit de bus, zodra de rust in de straten weer enigszins was teruggekeerd. De school die aan de leiding ging in de competitie op het moment dat de man van Império Verde het podium bestormde, werd uitgeroepen tot winnaar van de parade in Sao Paulo.

In Rio de Janeiro was het een stuk gezelliger tijdens de altijd extreem uitbundige parade:

    • Niels Posthumus