Uitgelicht

Film

The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven.Net5, 20.30-22.30u.

Hannibal Rising (Peter Webber, 2007, VS). Prequel van The Silence of the Lambs. Met Gaspard Ulliel, broeierig, stil en explosief als de jonge Hannibal die opgroeit in een kasteel in Litouwen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Leger is in aantocht, de nazi’s slaan op de vlucht en in de tussenliggende periode slaan losse bendes hun slag. De familie Lecter wordt daar op gruwelijke manier het slachtoffer van. Alleen kleine Hannibal overleeft en als jongeman gaat hij op zoek naar de demonen uit zijn jeugd. De veelzijdige acteur Rhys Ifans is in deze film de grote griezel Grutas. RTL7, 22.40-01.00u.

Ich bin die Andere (Margarethe von Trotta, 2006, D). Melodrama naar boek en scenario van vroegere Fassbinder-getrouwen Peter Märthesheimer en Pea Fröhlich. Robert Fabry (August Diehl) is verloofd, maar tijdens een zakenreisje brengt hij een opwindende nacht door met de elegante snol Carlotta (Katja Riemann). Bij een zakelijke afspraak de volgende ochtend zit dezelfde vrouw tegenover hem, stelt zich voor als dr. Carolin Winter en doet alsof ze hem nog nooit gezien heeft. Fabry denkt dat het een erotisch spel is, raakt in haar ban, verbreekt zijn verloving en wil haar trouwen. Bij een bezoek aan haar ouders op hun landgoed treft hij daar de alcoholistische moeder (Karin Dor), een zinnenprikkelend kamermeisje (Barbara Auer) en de vader (Armin Mueller-Stahl), een tiran in een rolstoel. Dan begint het Fabry langzaam te dagen wat de oorzaak is van Carolins gedrag. ARD, 00.20-01.55u.

When a Man Loves a Woman (Luis Mandoki, 1994, VS). Door de scenarist van Rain Man geschreven tranentrekker waarin moeder Meg Ryan haar heimelijke drankzucht overwint en zich heroriënteert op ogenschijnlijk idyllisch huwelijk en gezinsleven. Een en ander blijkt op drijfzand gebouwd. Met Andy Garcia als de echtgenoot. Ook met Ellen Burstyn en Philip Seymour Hoffman. BBC 1, 00.55-02.55u.

Informatief

François Truffaut, une autobiographie. Portret uit 2004 van de Franse regisseur die in zijn eenentwintig speelfilms min of meer een zelfportret vastlegde. Documentairemaakster Anne Andreu putte voor deze film uit interviews, opnamen van filmsets, foto’s, brieven en scenario’s. Ook vakgenoten komen aan het woord: Woody Allen, Miloš Forman en scenarioschrijver Jérôme Tonnerre. Buiten beeld becommentariëren Catherine Deneuve en Fanny Ardant films waaraan zij meededen en Jeanne Moreau, Claude Berri en Jean-François Stévenin halen herinneringen op aan de Truffaut die zij gekend hebben. Arte, 21.55-23.15u.

ZDFzoom: Zarendämmerung – Risse im System Putin. Reportage over de groeiende protestbeweging in Rusland tegen het autocratische bewind van Poetin en zijn partij. Er is nu een generatie goed opgeleide jongeren voor wie stabiliteit en bescheiden welstand niet genoeg is: zij willen meebeslissen in plaats van bij elke verkiezing bedrogen te worden. Het vervalsen van de verkiezingen van afgelopen december was de druppel die voor velen de emmer deed overlopen. Poetins populariteit is inmiddels gedaald tot 40 procent en op 4 maart zijn de presidentsverkiezingen. Gesproken wordt met aanvoerders van de protestbeweging als blogger en advocaat Aleksej Navalny en met tegenkandidaat en miljardair Michail Prochorov, die wellicht een marionet van het Kremlin is. En in het verre Vladivostok een ontmoeting met een ondernemer die de moed had de alomtegenwoordige corruptie aan te klagen en nu ondergedoken zit.ZDF, 22.45-23.30u.

Amusement

Studio 9. Een artiest wordt 36 uur lang opgesloten in een geluidsstudio om binnen die tijd een nieuw lied te maken. Tijdens dit proces moet hij/zij samenwerken met een gast. Vanavond Miss Montreal met de door haar aanvankelijk niet herkende Frank Boeijen. Ned.3, 20.25-21.15u.

Jesse Stone – Night Passage. Serie met Tom (Magnum P.I.) Selleck als rechercheur met een drankprobleem die zijn leven een andere wending geeft door vanuit Californië naar de koude noordoostkust te verhuizen om daar politiecommandant te worden. RTL8, 20.30-22.25u.

Sport

Voetbal: Champions League. Samenvattingen van de wedstrijden Olympique de Marseille - Internazionale en FC Basel - Bayern München. Ned.3, 22.45-23.20u.