‘Twee westerse journalisten gedood in Syrië’

Een door de 'Lokale Coördinatie Commissie Syrië' vrijgegeven foto toont vuur en rookpluimen boven de gebouwen in de wijk Baba Amr in Homs, gisteren genomen. De informatie kan niet worden geverifieerd.
Een door de 'Lokale Coördinatie Commissie Syrië' vrijgegeven foto toont vuur en rookpluimen boven de gebouwen in de wijk Baba Amr in Homs, gisteren genomen. De informatie kan niet worden geverifieerd. Foto AFP

Bij beschietingen door Syrische regeringstroepen zijn in de stad Homs twee buitenlandse journalisten om het leven gekomen. Dit zeggen Syrische activisten tegen persbureau Reuters.

Volgens de activisten gaat het om de Amerikaanse journalist Marie Colvin, die werkt voor The Sunday Times en de Franse persfotograaf Remi Ochlik. Ze zouden zijn omgekomen toen een raket een geïmproviseerd mediacentrum raakte in het Baba Amr gebied, waar zware beschietingen plaatsvinden. Beiden waren ervaren oorlogsverslaggevers in het Midden-Oosten en elders.

Update 11.07 uur: de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe bevestigt de dood van een Franse journalist.
Update 11.50 uur: inmiddels zijn beide journalisten geïdentificeerd door de Franse overheid.

Ochlik (28) reisde sinds 2004 de hele wereld over om verslag te doen van conflicten, waaronder de rellen in Haïti na de val van president Jean-Bertrand Aristide en de opstanden in de Arabische wereld vorig jaar. Colvin was een oorlogsverslaggeefster, die de afgelopen twee decennia vooral werkte voor The Sunday Times.

Colvin gaf gisteravond nog commentaar op de gebeurtenissen in Homs in het journaal van de Britse zender Channel 4. “De beschietingen zijn meedogenloos”, zei ze.

“De Syriërs staan niet toe dat burgers vertrekken. Iedereen die zich op straat bevindt en niet door een granaat wordt getroffen wordt door sluipschutters beschoten. Overal in Baba Amr zitten sluipschutters op hoge gebouwen. Het walgelijke is de compleet genadeloze wijze. Ze beschieten burgergebouwen, zonder enige genade en zonder enig medelijden. De schaal waarop dit gebeurt is schokkend.”

‘Verslag doen van een oorlog is zoeken naar de waarheid in een zandstorm’

Colvin werd twee jaar geleden geciteerd op een blog van The Guardian. Ze vertelt waarom het zo belangrijk is dat oorlogsverslaggevers hun werk doen:

“Covering a war means going to places torn by chaos, destruction, and death… and trying to bear witness. It means trying to find the truth in a sandstorm of propaganda when armies, tribes or terrorists clash.

And yes, it means taking risks, not just for yourself but often for the people who work closely with you. [...]”

Bij de aanval zijn meer mensen omgekomen en gewond geraakt, aldus de activisten.

Gisteren zijn er in heel Syrië meer dan honderd doden gevallen, met inbegrip van meer dan veertig doden in Homs waar troepen oppositiebolwerken aanvielen. Sommigen melden dat het dodental in de noord-westelijke provincie Idlib zelfs nog hoger ligt.


Grotere kaart weergeven