Twee spionnen op een internetdate

This Means War. Regie: McG. Met: Chris Pine, Tom Hardy, Reese Witherspoon. In: 100 bioscopen.

In This Means War overtuigt eigenlijk alleen de opening, waarin twee CIA-agenten in Hongkong een Duitse terrorist moeten overmeesteren. Terwijl de kogels om hun oren vliegen, blijven ze heerlijk stoïcijns. Al kibbelend kwijten ze zich van hun taak, die in het honderd loopt als de terrorist weet te ontsnappen. Voor straf moeten ze een tijdlang achter hun bureau zitten. Uit verveling gaan ze internetdaten en worden ze verliefd op dezelfde vrouw, Lauren.

This Means War werd geschreven door de scenarist van Mr. & Mrs. Smith, de actiekomedie waarin Brad Pitt en Angelina Jolie als getrouwd stel ontdekken dat ze beiden huurmoordenaar zijn en dat ze bovendien elkaar moeten uitschakelen. Het uitgangspunt van This Means War lijkt hier wel heel erg op: twee CIA-agenten die elkaar beconcurreren, en daarbij naar elk middel grijpen om de ander dwars te zitten.

De grappen zijn erbarmelijk. De beste vriendin van Lauren maakt vulgaire opmerkingen die de banale humor van vrouwenkomedie Bridesmaids met terugwerkende kracht subtiel maakt. En welke vrouw trouwt nou met een man van wie ze weet dat hij haar thuis de hele tijd heeft bespied met camera’s?

André Waardenburg