Toppaard Totilas is opnieuw vader en komt niet meer terug naar Nederland

Totilas in actie in 2010. Het wonderpaard komt niet meer terug naar Nederland zegt zijn Duitse eigenaar. Foto Screenshot Youtube / holdthebeans

Toppaard Totilas komt niet terug naar Nederland. Dat zegt Klaus Martin Rath, de vader van de 26-jarige Duitse rijder Matthias Rath, vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Rath zegt:

“Totilas is geen ding, hij vormt deel van ons gezin. Onze vijf kinderen zijn dól op het paard. Ik sluit niet uit dat mijn 10-jarige dochter hem na Matthias gaat rijden.”

Gisteren besteedde Nieuwsuur aandacht aan de 12-jarige hengst die tot oktober 2010 een succesduo vormde met de Nederlander Edward Gal. Dressuurbondscoach Sjef Janssen concludeerde dat Totilas ver onder zijn kunnen presteert sinds hij onder het zadel zit van Rath. Een Duitse kenner zei dat nog onduidelijk is of Totilas een verrijking is voor de Duitse paardensport.

Rath, wiens vermogende echtgenote een financiële regeling trof met eigenaar Paul Schockemöhle, waardoor Totilas niet zo maar doorverkocht kan worden, erkent dat Totilas en zijn zoon “een moeilijke start hadden”, maar kijkt desondanks terug op een goed jaar.

“Het is uitgesloten dat het paard teruggaat naar Nederland.”

Totilas en Gal regen bijna twee jaar lang de successen aaneen. Het duo won Nederlandse en Europese titels en verbrak een paar keer wereldrecords. Bij de Wereldruiterspelen in Kentucky veroverden zij in 2010 drie wereldtitels. Alleen een olympische medaille ontbrak nog op hun palmares; daarvoor kwam de doorbraak van de hengst te vroeg.

Gal en Totilas in actie in 2009:

Rath heeft goede hoop dat zijn zoon dit jaar meedoet aan de Olympische Spelen in Londen.

"Matthias gaat steeds meer vooruit. Het kan snel gaan in de paardensport."

Wonderpaard Totilas heeft dit jaar twee nakomelingen in Duitsland gekregen. Daarmee komt het totale aantal nakomelingen in de wereld op vijftig. Het merendeel voldoet niet aan de hooggespannen verwachtingen.

    • Danielle Pinedo