‘The Desert Rose’ - een portret van de vrouw achter Bashar al-Assad

Ze werd altijd gezien als het liberale en hervormingsgezinde gezicht van het moderne Syrië. Maar sinds het begin van de onderdrukking van de volksopstand staat Asma al-Assad achter haar man Bashar. Wie is Asma nu echt?

De Canadese tv-zender CBC maakte een reportage over de vrouw van Bashar al-Assad, die gedurende de elf maanden dat de volksopstand nu duurt vooral op de achtergrond is geweest. Saillant is dat Asma geboren werd in Homs, momenteel de ‘hoofdstad’ van de Syrische revolutie en het toneel van een bloederige strijd tussen het regeringsleger en de gewapende oppositie.

Modeblad Vogue baarde vorig jaar februari nog opzien met een artikel over Asma onder de kop ‘Een roos in de woestijn’. “Ze is stijlvol, jong en erg chic – de friste en meest magnetische van alle first ladies”, zo schreef Vogue. Het maakt de vraag hoe zo’n vrouw een dictator als Assad kan blijven steunen alleen maar fascinerender.

http://youtu.be/rQEQXmIPgNk

    • Pim van den Dool