Teleurstelling bij atoomwaakhond IAEA na mislukte gesprekken Iran

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, heeft zich vanochtend beklaagd over het gebrek aan vooruitgang na twee dagen van overleg met Iran. Een verzoek om een bepaalde militaire basis te bezoeken werd niet gehonoreerd.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap is voor de tweede keer binnen een maand in gesprek met Teheran. De VN-organisatoe doet een poging Iran ertoe te bewegen inzicht te geven in haar atoomprogramma omdat internationale zorgen over het vervaardigen van nucleaire wapens toenemen.

“Tijdens zowel de eerste als tweede serie gesprekken heeft het agentschap gevraagd de basis in Parchin te mogen bezoeken. Iran ging hier niet mee akkoord. Dat is teleurstellend, want we wilden constructieve gesprekken voeren. Helaas is het niet tot een akkoord gekomen om opheldering te krijgen in onopgeloste kwesties.” – verklaring IAEA in Teheran.

De ogenschijnlijk mislukte besprekingen zullen de toch al gespannen verhoudingen tussen het islamitische land en het westen geen goed doen. Onlangs werden al sancties getroffen tegen Iran vanwege diens starre houding in de nucleaire kwestie. Iran beweert het atoomprogramma slechts te gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

    • Jules Seegers