Steeds meer meisjes laten zich vaccineren tegen baarmoederhalskanker

Een studente geneeskunde krijgt een vaccinatie op de University of Maryland School of Medicine in Baltimore. Foto Getty Images via AFP / Alex Wong

Het aantal meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker neemt langzaam toe. Liet in 2009 nog 52,2 procent van uitgenodigde meisjes zich tegen baarmoederhalskanker inenten, in 2010 was dat 57,6 procent, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanavond.

Vorig jaar heeft 53,4 procent alle prikken en 10,2 procent een of twee prikken gehaald, maar deze cijfers zijn nog niet definitief. De meisjes die vorig jaar niet alle prikken hebben gehaald, mogen dit voorjaar nog hun ontbrekende vaccinaties halen.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker werd in 2009 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en beschermt tegen het humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie bestaat uit drie prikken, die binnen een halfjaar worden gegeven.

Alle meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 jaar worden een uitnodiging om zich in te laten enten. In 2009 kregen ook alle meisjes van 14 tot en met 16 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie, waarvan 52,2 procent zich uiteindelijk liet vaccineren.