Sprookjesfiguren tikje oubollig

Sprookjesboom, de film. Regie: Hans Walther. In: 106 bioscopen.

Bijna dertig jaar na de eerste avondvullende Nederlandse tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) volgt nu een nieuwe primeur: de eerste lange, met de computer geanimeerde film. Sprookjesbos De Efteling instigeerde een filmversie van hun tv-serie Sprookjesboom. De al vier seizoenen op televisie vertoonde serie is populair bij de doelgroep van 4- tot 8-jarigen. In elke aflevering vertelt Sprookjesboom een educatief verhaal en keren vaste sprookjesfiguren terug. In de film worden Assepoester en wat andere Sprookjesbosbewoners door de nare heks weggetoverd naar het koude Winterland. Om terug te komen moeten ze vijf raadsels oplossen. Het eenvoudige verhaal is een tikje oubollig en de tekenstijl is wat stijfjes en archaïsch. De figuren bewegen vaak houterig. Als ze door de sneeuw lopen laten ze geen spoor na, hoewel Roodkapje zware klompen draagt. De sprookjesfiguren zijn scherp, maar alle achtergronden zijn zacht gehouden, waardoor het geheel soms wat mistig overkomt. De kapsels van de figuurtjes lijken wel Playmobil-haar – het beweegt helemáál niet. Omdat de film gemaakt is met ‘motion capture’-techniek, waar bewegingen van echte acteurs als basis voor de animatie dienen, is dat toch wat verwonderlijk.

André Waardenburg