Shell geeft Mauritshuis 3 miljoen en onderzoek

Het Mauritshuis in Den Haag ontvangt drie miljoen euro van Shell Nederland. Het geld is nodig voor de verbouwing van het museum. Shell maakt tevens een onderzoeksproject mogelijk naar het werk van Jan Steen (1626-1679).

„Fantastisch nieuws”, zegt Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. „In deze tijd van bezuiniging is het niet gemakkelijk een groot project gefinancierd te krijgen.” De hoogte van bedragen die bedrijven aan musea geven wordt zelden bekendgemaakt. Maar sponsoring boven het miljoen is uitzonderlijk.

Het museum had ten minste 5 miljoen nodig voor de verbouwing die in juni begint en in 2014 klaar moet zijn. Naast het bedrag van Shell had het Mauritshuis al onder meer een toezegging van 2 miljoen van de Europese Unie. Een ondergrondse foyer gaat het museum verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26, waardoor het oppervlak wordt verdubbeld.

Het Mauritshuis benaderde Shell een jaar geleden. Volgens directeur Shell Nederland, Dick Benschop, waren hij en de internationale CEO, Peter Voser, onmiddellijk enthousiast. „Het Mauritshuis is een prachtig museum. Het staat in Den Haag waar ons hoofdkantoor is. We kunnen er straks onze internationale gasten ontvangen.” De nieuwe vleugel van het museum gaat Royal Dutch Shell Wing heten.

Voor het onderzoek naar het werk van Jan Steen, dat een aantal jaren zal duren, stelt Shell onderzoekers en apparatuur beschikbaar. Volgens Benschop vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 1 miljoen euro. Bij het onderzoek worden verfmonsters genomen. Rob Bouwman, Shells coördinator wetenschappelijke projecten kunstbehoud: „We hopen aan de hand van types pigmenten, die we bekijken onder een elektronenmicroscoop, meer te weten te komen over de werkwijze van Jan Steen en zijn tijdgenoten.” Eerder deed Shell soortgelijk onderzoek naar schilderijen van Van Gogh. Daaruit kwam informatie over het hergebruik van doeken in de Parijse tijd van de schilder. Nu is voor Jan Steen gekozen, zegt Gordenker, omdat hij zo „ongelooflijk goed en veel schilderde” en op veel plaatsen woonde, waardoor onderzoek naar zijn werk veel zegt over het werk van zijn tijdgenoten. Bovendien: „Jan Steen spreekt het publiek erg aan.”

Tijdens de verbouwing verhuist het Mauritshuis voor twee jaar naar het Gemeentemuseum Den Haag en gaat een deel van de collectie op tournee naar Japan en de VS.

    • Birgit Donker