Ook Samsom kandidaat om PvdA te leiden - ‘grote favoriet’

Tweede Kamerlid Diederik Samsom is kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA. Dat heeft hij vanavond bekendgemakat. Samsom is na zijn collega-Kamerlid Martijn van Dam de tweede officiële kandidaat voor het PvdA-leiderschap.

Samsom zei vanavond tegen de NOS dat hij kandidaat is omdat hij voor “een ander Nederland” kiest dan het kabinet. “Een Nederland waarin mensen samen met elkaar optrekken en elkaar sterker maken”. In een op zijn Facebookpagina gepubliceerde verklaring zegt hij het volgende:

“Onze idealen hebben niets aan betekenis ingeboet. Maar wanneer we die idealen niet vertalen in heldere keuzes rest ons alleen getob over de koers. Ik wil die keuzes maken. Om mensen zekerheden te bieden. Om onze kinderen een toekomst te geven. En om kiezers weer precies te laten weten waar we staan.”

Bekijk hieronder het volledige NOS-interview met Samsom:

De 40-jarige Groninger Samsom zit sinds 2003 namens de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor werkte de afgestudeerde kernfysicus onder meer voor Greenpeace. In 2008 deed hij na het aftreden van Jacques Tichelaar al eens een vergeefse poging fractievoorzitter te worden. Hij legde het toen af tegen Mariëtte Hamer. Nu is Samsom echter de grote favoriet om partijleider te worden, zegt de chef van onze Haagse redactie Herman Staal:

“Hij is de bekendste van de mensen die genoemd worden en staat politiek-strategisch, maar ook inhoudelijk bekend als een sterk iemand. Bovendien heeft hij een eigen visie op de sociaal-democratie en doet hij het goed in de media. Hij is bekender en geprofileerder dan Van Dam. Samsom heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het debat over kernenergie, maar heeft zich zeker ook verbreed, bijvoorbeeld op het gebied van straatoverlast.”

Van Dam wierp zich vanmiddag op als de eerste kandidaat om de PvdA te gaan leiden. Hij zegt te willen werken aan “de PvdA van morgen”. Volgens hem is dat een partij “die de nieuwe generatie weer het vertrouwen geeft dat morgen beter kan worden dan vandaag”.

Asscher: geen beslissing over leiderschap voor volgend jaar zomer

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, die gezien wordt als iemand die de PvdA weer uit het slop zou kunnen halen, liet vanmiddag weten niet voor volgend jaar zomer een beslissing te nemen over de vraag of hij de partij bij de volgende verkiezingen wil leiden. Asscher, op dit moment wethouder in Amsterdam, zegt tot volgend jaar zijn kiezers trouw te blijven. “Ik heb altijd heel duidelijk gezegd: ik maak mijn werk in Amsterdam af.”

De PvdA is sinds maandag op zoek naar een nieuwe leider omdat Job Cohen bekendmaakte het partijleiderschap neer te leggen. Hij vond dat hij onvoldoende effectief was geweest in de twee jaar dat hij de grootste oppositiepartij leidde. De leden van de PvdA gaan de komende weken bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Gisteren besloot de Kamerfractie dat de keuze van de leden wordt overgenomen.

    • Pim van den Dool