Raad van Europa wil dat Rutte afstand neemt van PVV-meldpunt

Screenshot PVV-meldpunt

De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, heeft de Nederlandse regering opgeroepen om “afstand te nemen” van het omstreden PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen.

Volgens Jagland wordt het meldpunt “algemeen beschouwd als xenofoob”. In een brief aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept Jagland de Nederlandse regering op om publiekelijk afstand te nemen van de inhoud van de website. Jagland:

“In ben bezorgd omdat het meldpunt een initiatief is van een politieke partij die gekoppeld is aan de regeringscoalitie.”

‘Raad is het geweten van Europa’

De Raad van Europa, een organisatie van 47 landen, is opgericht in 1949 en houdt zich vooral bezig met mensenrechten. De organisatie is volgens NRC-buitenlandredacteur Mark Beunderman wel “het geweten van Europa”. Beunderman:

“Dat de Raad van Europa deze brief stuurt is niet onbetekenend. Het is dè mensenrechtenorganisatie van Europa, die meestal landen zoals Rusland op de vingers tikt. Na alle ophef over het meldpunt vorige week komt deze brief wel wat laat. Daarnaast kan de organisatie geen sancties treffen en zal Nederland waarschijnlijk een beleefd briefje terugsturen.”

Rutte weigert afstand te nemen

Premier Rutte heeft al meerdere malen geweigerd het PVV-meldpunt te veroordelen. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer zei hij vorige week:

“Ik ga niet bij elk stuk rood vlees dat Wilders de arena in slingert, reageren. [...] Ik maak hier volstrekt duidelijk dat de site niet van ons is. Laten we het niet te groot maken.”

De Raad van Europa, een organisatie van 47 landen, is opgericht in 1949 en houdt zich vooral bezig met mensenrechten.