PlayStation Vita nu in Nederland verkrijgbaar, verkoop valt nog tegen

De Vita gepresenteerd door Sony-directeur Kazuo Hirai op de jaarlijkse International Consumer Electronics Show in Las Vegas in januari. Foto AFP / Ethan Miller

De door gamers langverwachte Sony PlayStation Vita is vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland. De nieuwe handheld spelcomputer kost 249 euro. Wie ook via een 3G-netwerk online wil kunnen gamen, moet vijftig euro extra neertellen. In Japan is de Vita nog niet het succes waar Sony zo naar snakt.

De zes jaar oudere PSP-spelcomputer, concurrent van onder andere de Nintendo DS-serie, verkoopt nog altijd beter dan de gloednieuwe Vita, meldt Novum. Technisch weet de nieuwkomer zich van de concurrentie te onderscheiden met nieuwe functies. Gamers kunnen via internet tegen elkaar spelen en een krachtigere processor, een touchscreen met een hoge resolutie en bewegingssensors zorgen voor de nodige vernieuwing.

Sony snakt naar verkoopsucces

Toch is de verkoop van het apparaat in Sony’s thuisland Japan vooralsnog teleurstellend. In de eerste week ging de spelcomputer ruim 324.000 duizend keer over de toonbank. In de weken daarna zakte de verkoop snel weg, met 72.000 en 42.000 verkochte spelcomputers. In de tweede week van februari werd een dieptepunt bereikt met slechts 14.000 verkochte exemplaren.

Voor Sony is een succes van de PlayStation Vita juist meer dan wenselijk. De elektronicagigant denkt het financiële boekjaar eind maart af te sluiten met een verlies van 2,9 miljard dollar. Dat is meer dan het dubbele dan werd verwacht.

Jaar oudere Nintendo 3DS doet het beter

Concurrent Nintendo deed het in diezelfde week met ruim 67.000 verkochte exemplaren van de 3DS, reeds een jaar op de markt, een stuk beter. De Vita moet niet alleen de concurrerende Nintendo 3DS, maar ook de console PlayStation 3 en de zes jaar oudere PSP (2004) voor zich dulden in de wekelijkse verkooplijst.

Officiële presentatie Vita:

    • Jules Seegers