'Oscars zijn het minst leuke filmfeestje van het jaar'

René Mioch, filmjournalist: „Eigenlijk is de uitreiking van de Oscars het minst leuke filmfeestje van het jaar. Het is een soort grote militaire organisatie, overal moet je een pasje voor hebben. De een mag wel linksaf, de ander niet. Ook gaat het vaak al lang niet meer om de films zelf, veel mensen vinden het belangrijker welke jurken de actrices aanhebben.

„Ik geloof niet dat ik een jaar heb meegemaakt dat het zo onduidelijk was wie er gaat winnen. The Artist maakt veel kans, maar ook The Descendants of The Help zouden het kunnen worden. Van de buitenlandse films gok ik op A Separation. Maar er worden soms rare keuzes gemaakt. Eigenlijk is de beste bijrol de enige zekerheid, die gaat naar Octavia Spencer voor The Help.

„Voor mij zelf is het leukste onderdeel van de Oscars het interviewen in de persruimte na de uitreiking, waar de winnaars gelijk vanaf het podium naartoe worden gebracht. Daarna monteer ik zelf alles aan elkaar waardoor ik weinig tijd heb om naar feestjes te gaan. Eigenlijk gaat iedereen gewoon om één uur al naar bed, want al die acteurs staan de volgende ochtend om half zeven weer op de work-outmachine.”

Kris Derks