Oppositie: vijftig doden door regeringsgeweld in Syrië

In Syrië zouden gisteren zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen door regeringsgeweld. Ten minste dertig van hen zouden in de belegerde stad Homs gedood zijn.

Dat hebben oppositieleden gemeld. Eerder liet het Syrische Observatorium van Mensenrechten al weten dat er al zeker 31 mensen gedood waren in het opstandelingenbolwerk door troepen van het regime van president Bashar al-Assad.

Ondanks onderhandelingen tussen het Rode Kruis en de vechtende partijen in Syrië lijkt een mogelijk staakt-het-vuren nog ver in de toekomst te liggen. Sinds maandag overlegt de organisatie over een dagelijkse wapenstilstand van twee uur om gewonden van medische hulp te voorzien.

Volgens de Verenigde Naties zouden de afgelopen elf maanden al meer dan 5.400 mensen, vooral burgers, zijn omgekomen tijdens de opstand in Syrië. Mensenrechtendeskundigen van de VN riepen gisteren het Syrische regime op een groep van ten minste zestien activisten, bloggers en journalisten vrij te laten. De zestien werden vorige week door de Syrische autoriteiten opgepakt. Onder hen waren activist Mazen Darwish en de in Amerika geboren blogger Razan Ghazzawi. Ze werden geblinddoekt en meegenomen naar een detentiecentrum. De volkerenbond vreest dat ze worden gemarteld. AP