Nucleaire besprekingen IAEA en Iran mislukt

Besprekingen tussen Iran en het Internationaal Atoomenergie Agentschap over Irans omstreden nucleaire programma zijn gisteren mislukt. Een delegatie van het IAEA kreeg ook geen toestemming van Iran voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin waar proeven zouden zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop.

Verwacht wordt dat hierdoor de spanning tussen Iran en internationale mogendheden die Teheran verdenken van een geheim atoomwapenprogramma, nog verder oploopt. De Iraanse opperste leider ayatollah Ali Khamenei onderstreepte vanochtend eens temeer dat Iran „geen atoomwapen nastreeft”.

Tijdens deze tweede trip naar Iran binnen een maand probeerde het IAEA vragen beantwoord te krijgen over de mogelijke militaire dimensie van het Iraanse nucleaire programma. Het IAEA gaf vanochtend niet aan hoe het verder denkt te gaan.

Er kwamen niet meteen internationale reacties op het mislukken van het IAEA-bezoek. De Verenigde Staten en Israël sluiten het gebruik van geweld niet uit als steeds zwaardere economische sancties niet werken. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zegt dat Iran waarschijnlijk nog niet het besluit heeft genomen daadwerkelijk een atoombom te bouwen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Tom Donilon, heeft de Israëlische leiders afgelopen weekeinde meegedeeld dat Amerika hun bezorgdheid over Iran deelt, maar ook van mening is dat tijd nodig is om de sancties hun werk te laten doen. (Reuters, AP, AFP)