Nu weet ook Amerika dat Santorum onzin over Nederland verspreidt

Gelukkig. Bejaarden worden in Nederland niet bij bosjes gedood in ziekenhuizen, zoals Rick Santorum onlangs beweerde. De cijfers die Santorum aanhaalde zijn niet een beetje inaccuraat, er klopt werkelijk niets van. En dat weet Amerika nu ook, dankzij de Washington Post.

Republican presidential candidate, former Pennsylvania Sen. Rick Santorum reacts while shaking hand during a campaign rally at the El-Zaribah Shrine Auditorium, Tuesday, Feb. 21, 2012, in Phoenix, Arizona. (AP Photo/Eric Gay)
Republican presidential candidate, former Pennsylvania Sen. Rick Santorum reacts while shaking hand during a campaign rally at the El-Zaribah Shrine Auditorium, Tuesday, Feb. 21, 2012, in Phoenix, Arizona. (AP Photo/Eric Gay) Rick Santorum vanmiddag tijdens een campagnebijeenkomst in Arizona. Foto AP / Eric Gay

Gelukkig. Bejaarden worden in Nederland dus toch niet bij bosjes gedood in ziekenhuizen, zoals Rick Santorum onlangs beweerde. De cijfers die Santorum aanhaalde zijn niet een beetje inaccuraat. Nee, er klopt werkelijk niets van. En dat weet Amerika nu ook, dankzij de Washington Post.

Santorum, de meest conservatieve van alle kandidaten in de Republikeinse voorverkiezingen, gruwt van abortus en euthanasie, waarmee hij automatisch geen groot fan is van Nederland, waar al die blasfemische uitvindingen vandaan komen. Volgens de man met de on-googlebare naam is euthanasie in Nederland lang niet altijd vrijwillig. Sterker: de helft van de euthanasiegevallen is volgens hem onvrijwillig (moord, dus). Bejaarden zouden daarom wel beter weten dan naar een Nederlands ziekenhuis te gaan.

‘Ze vermoorden daar bejaarden, en Obama wil dat ook’

Santorum’s boodschap is: in Nederland vermoorden ze bejaarden dat het een lieve lust is, en dat is precies wat Obama ook wil:

Wij weten natuurlijk wel beter. Wie kent bijvoorbeeld de armbandjes met ‘euthanaseer mij niet’ waar ouderen hier volgens Santorum massaal mee rondlopen? Niemand, want ze bestaan niet. Maar ook Amerika weet nu, als ze Reddit nog niet hadden gelezen, van de hoed en de rand dankzij een uitgebreide factcheck van de Washington Post.

Hersenspinsel bijna niet te herleiden

Verreweg het meest bizarre hersenspinsel van Santorum is de bewering dat de helft van de euthanasiegevallen onvrijwillig is, en dat tien procent van alle Nederlandse sterfgevallen aan euthanasie te wijten is. Maar welnee, schrijft WaPo: dat is slechts 2,3 procent. En van de 2,667 gevallen in 2010 waren er slechts negen waarvan de betreffende controlecommissie fouten in de procedure kon constateren. Dat zijn er natuurlijk negen te veel, maar niet de helft.

De krant kreeg geen reactie van het kantoor van Santorum, maar komt tot de conclusie dat het ’t meest waarschijnlijk is dat de Republikein een rapport uit 1991 op z’n kop heeft gelezen. Dat rapport, the Remmelink Report, werd gebruikt voor het vormen van de euthanasiewet in 2001.

Daarin werd geconcludeerd dat 0,8 procent van de sterfgevallen destijds (nogmaals: 1991) zonder expliciete toestemming van de patiënt plaatsvond. In 59 procent van de gevallen had de arts wel iets van informatie over de wensen van de patiënt. Hoe Santorum daar z’n eigen cijfers weer van heeft gebakken is volstrekt onduidelijk.

De Washington Post geeft Santorum dan ook vier Pinokkio’s - het maximaal haalbare niveau van onzinpraat. Bonus is de vermelding voor nrc.nl in de Amerikaanse krant:

“His [Santorum] comments also spawned headlines in Holland, such as one that proclaimed: “Rick Santorum Thinks He Knows the Netherlands: Murder of the Elderly on a Grand Scale.”

Washington Post checkt en concludeert: de beweringen van Santorum zijn onwaar.