Nog nooit zo weinig rokers: een kwart van de Nederlanders

Nog nooit waren er zo weinig rokers in Nederland als vorig jaar. In 2011 rookte een kwart van de bevolking. Halverwege de vorige eeuw was dat nog 70 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten, dat TNS NIPO jaarlijks uitvoert onder zo’n 18.000 mensen in opdracht van Stivoro.

De laatste jaren was het aantal rokers stabiel, zo’n 28 procent van de bevolking boven de 15 jaar. Maar vorig jaar daalde het aantal naar 25 procent. De stichting constateert dat de daling optrad toen stoppen-met-rokenprogramma’s in het basispakket werden opgenomen.

Stivoro vreest dat de bezuinigingen van het kabinet de daling teniet zullen doen. Stopondersteuning met behulp van medicijnen wordt sinds 1 januari niet meer vergoed. Ook is er geen geld meer voor antirookcampagnes. Uit het onderzoek blijkt dat steeds minder mensen zich opgeven voor telefonische coaching om van het roken af te komen. NRC