Napoli vecht zich voorbij Chelsea

Napoli heeft gisteravond in de achtste finales van de Champions League dankzij de vechtlust en doeltreffendheid van twee Zuid-Amerikaanse spelers een 3-1 thuiszege behaald op Chelsea. De Argentijn Ezequiel Lavezzi scoorde twee keer, de Uruguayaan Edinson Cavani een keer. De Spanjaard Juan Mata had de score voor de Engelse voetbalclub geopend. De return in Londen wordt op 14 maart gespeeld.

In het uitverkochte stadion in Napels vierden ruim 50.000 Italiaanse fans de even verrassende als verdiende overwinning alsof ze zojuist de Europa Cup gewonnen hadden. Vanwege de intimiderende sfeer is Napoli voor eigen publiek bijna onverslaanbaar. Dat ondervond ook Manchester City, eind vorig jaar in de groepfase van de Champions League.

Chelsea is de tweede Engelse miljoenenclub die tekort is geschoten tegen de Italiaanse volksclub. Napoli was een jaar of zeven geleden op sterven na dood, maar keerde via de Serie C terug in de subtop van de Serie A. Napoli teerde tot vorig seizoen op een rijk maar grijs verleden: in de jaren tachtig van de vorige eeuw won de Argentijnse wereldster Diego Maradona zowel de landstitel als de UEFA Cup met de blauw-witte formatie. Daarna ging het sportief en financieel snel bergafwaarts.

Bij Chelsea staat de jonge Portugese trainer André Villas-Boas steeds meer onder druk. The Blues maken geen kans meer op de Engelse titel of de Engelse beker. De Champions League is het enige houvast voor de voormalige succescoach van FC Porto. De 34-jarige Villas-Boas is de jongste coach ooit in de knock-outfase van de Champions League. Maar of hij met Chelsea de achtste finales overleeft én of hij überhaupt zijn baan behoudt, is na de uitnederlaag tegen Napoli nog maar zeer de vraag.

Zijn collega Walter Mazzarri was geschorst nadat hij zich tijdens een groepswedstrijd in december vorig jaar tegen Villarreal had misdragen.