Mitsubishi zoekt mee naar koper NedCar

De Japanse autofabrikant Mitsubishi werkt mee aan het zoeken naar een kandidaat om NedCar in Born over te nemen.

Topman Osamu Masuko van Mitsubishi heeft minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren daarvoor „harde toezeggingen” gedaan. Lukt de overname niet, dan zal Mitsubishi het sociaal plan volledig uitvoeren. Bij sluiting van NedCar zouden 1.500 mensen hun banen kwijtraken.

Verhagen is in Japan om met de top van Mitsubishi de toekomst van NedCar te bespreken. Het was een „zakelijk en open gesprek”, zei hij vanochtend voor het Radio 1-journaal. Maar er zijn geen garanties dat een doorstart ook werkelijkheid kan worden. „De Europese markt zit op slot. Ik wil geen valse hoop geven.”

Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de productie van auto’s bij NedCar eind dit jaar wordt stopgezet.

In Europa worden meer auto’s geproduceerd dan er verkocht kunnen worden. Naast de slechte economische situatie in Europa is de dure yen er de oorzaak van dat de productie van auto’s in Born niet meer rendabel is voor Mitsubishi.

Volgens Verhagen heeft Mitsubishi-topman Masuko helder gezegd dat hij zich verantwoordelijk voelt en dat hij begaan is met het wel en wee van de werknemers.

„Hij wil de verantwoordelijkheid niet ontlopen, dat zou de reputatie van het bedrijf alleen maar schaden. Ik ga goed volgen of hij dat ook doet”, aldus Verhagen.

Verhagen heeft vorige week in een debat met de Tweede Kamer gezegd dat er potentiële overnamekandidaten waren. Onderzocht wordt of dat betrouwbare kandidaten zijn, met een deugdelijk bedrijfsplan. Het kabinet is bereid NedCar tijdelijk steun te geven als zich een serieuze overnamekandidaat aandient.

Overheidssteun is mogelijk doordat Born in een regio ligt die door de Europese Commissie is aangeduid als ‘steunregio’. Overheidssubsidie aan bedrijven is in dergelijke regio’s niet in strijd met het Europese concurrentiebeleid.

Maar minister Verhagen sluit uit dat de Nederlandse Staat zelf NedCar zal overnemen. „De overheid is geen goede ondernemer”, aldus Verhagen. De minister heeft zich nog niet uitgesproken over de steun waar een overnamekandidaat op zou kunnen rekenen. Zulke informatie zou volgens hem eventuele onderhandelingen bemoeilijken.