Mitsubishi samen met ministerie op zoek naar overnamepartner NedCar

Begin februari: een medewerker van NedCar bevestigt een van de vele spandoeken tegen de sluiting van de autofabriek. Foto Reuters / Michael Kooren

Mitsubishi gaat de zoektocht naar een overnamepartner van NedCar intensiveren. Dat verzekerde topman van het Japanse bedrijf Osamu Masuko tijdens een gesprek met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen in Tokio.

Het bedrijf wil de komende drie maanden samen met het ministerie en de met sluiting bedreigde autofabriek in Born op zoek naar een overnamepartner. Mocht een overname niet haalbaar zijn, zal Mitsubishi alle gemaakte afspraken over het sociaal plan voor het personeel van NedCar nakomen, zei Masuko. Volgens de topman is het in het gemeenschappelijk belang van Mitsubishi en Nedcar geen voorwaarden te stellen die een overname in de weg kunnen staan.

Minister Verhagen (CDA) noemde het gesprek met de topman ‘open en zakelijk’:

“Deze opstelling betekent dat we al het mogelijke kunnen doen voor een doorstart. Mocht dat niet lukken, dan zal Mitsubishi zijn verantwoordelijkheid nemen voor de mensen bij NedCar.”

Het Japanse moederbedrijf van NedCar maakte in februari bekend de productie daar eind dit jaar te stoppen. Volgens Mitsubishi is de productie onrendabel door de slechte toestand van de Europese economie en de dure yen.

    • Jules Seegers