Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Martijn van Dam werpt zich op als eerste PvdA-kandidaat

Martijn van Dam staat de pers te woord na de fractievergadering gisteren. Foto NRC / Maarten Hartman

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelt zich kandidaat voor het politiek leiderschap van de Partij van de Arbeid. Dat maakte hij zojuist bekend.

‘Dit is het moment voor de PvdA van morgen’

Op zijn Facebookpagina zegt hij:

“Ik heb goed nagedacht de afgelopen dagen en mijn beslissing genomen. Ik doe mee! Ik stel me kandidaat voor het politiek leiderschap van de Partij van de Arbeid. [...] Dit is het moment voor de PvdA van morgen: een partij die aansluit bij de veranderde samenleving. Die de nieuwe generatie weer het vertrouwen geeft dat morgen beter kan worden dan vandaag. Die niet de gevestigde belangen verdedigt, maar de strijd daarmee aangaat.”

De 34-jarige Van Dam is de eerste kandidaat die zich opwerpt om de maandag opgestapte Job Cohen op te volgen. Cohen achtte zichzelf onvoldoende effectief om door te gaan als politiek leider (zijn verklaring). Van Dam zit sinds 2003 in de Kamer en was daarvoor vijf jaar actief in de gemeenteraad van Eindhoven.

‘Van Dam is een goede debater, komt goed over in de media en kan jonge kiezers aantrekken’

Politieke chef van NRC Herman Staal denkt dat Van Dam door zijn besluit zich kandidaat te stellen al laat zien dat hij kansen heeft.

“Van Dam is een goede debater, hij is jong, hij komt goed over in de media. Met name voor Diederik Samsom is hij een serieuze tegenkandidaat.

Door de ingewikkelde verkiezingsprocedure is iedereen die zich kandideert kansrijk. Leden mogen namelijk meerdere kandidaten aanwijzen. Daarom zou bijvoorbeeld ook Mariëtte Hamer kans maken, omdat veel leden haar als vrouw misschien op de tweede plek zetten. Dat geldt ook voor Albayrak.”

Is Van Dam een voldoende zwaargewicht? Staal:

“Ik weet niet of hij doorwrochte stukken heeft geschreven over de sociaal-democratie. Van Timmermans weten we dat hij dat wel heeft gedaan. Ook Samsom lijkt inhoudelijk wat sterker. Maar Van Dam is wel al negen jaar Kamerlid. Het is iemand die jonge kiezers kan aantrekken. Hij heeft een Wouter Bos-achtige uitstraling. Hoewel hij met zijn media-portefeuille niet in het brandpunt van de belangstelling heeft gestaan, geldt hij wel als iemand met politiek gevoel. Of hij zwaar genoeg is zal de tijd moeten leren.”

Ledenraadpleging

De leden van de PvdA gaan de komende weken bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Gisteren besloot de Kamerfractie dat de keuze van de leden wordt overgenomen. Ook de Kamerleden Diederik Samsom en Ronald Plasterk worden gezien als mogelijke kandidaten, maar hebben nog geen uitsluitsel gegeven.

Kandidaten hebben een week de tijd om zich te melden. Op 16 maart wordt duidelijk wie de PvdA tot de komende verkiezingen gaat leiden. Voor de volgende verkiezingen komt er een lijsttrekkersverkiezing, waarvoor ook niet-Kamerleden zich kandidaat kunnen stellen.