Kredietbeoordelaar Fitch acht failliet Griekenland ‘zeer waarschijnlijk’

Het kantoor van Fitch in New York. Foto AP / Henny Ray Abrams

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland vandaag verder verlaagd. Het land heeft nu de C-status, de op een na laagste waardering. In een verklaring laat het bedrijf weten dat het “zeer waarschijnlijk” is dat ze het land binnenkort als failliet beschouwen.

Fitch reageert met de downgrade van Griekenland op het in Brussel overeengekomen akkoord over het tweede steunpakket aan Griekenland, inclusief de bijdrage van de private schuldeisers van het noodlijdende Zuid-Europese land. De schuldeisers, zoals banken, verzekeraars en hedge fondsen, hebben een overeenkomst gesloten om meer dan vijftig procent van de Griekse schulden kwijt te schelden.

Vorig jaar juni meldde Fitch al dat het overwoog om Griekenland als failliet aan te merken, als de schuldenruil tussen Griekenland en de private schuldeisers zou doorgaan.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar handhaaft de kredietstatus van de eurozone in zijn geheel op AAA.