Kortkolom economie

Inval bij Philips na vermeende omkoping

Rotterdam. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een inval gedaan bij de vestiging van het elektronicaconcern Philips in Hamburg. Een woordvoerder van Philips heeft dat gisteren bevestigd. Hij zegt dat het bedrijf meewerkt aan het onderzoek van justitie, maar wil geen commentaar geven zolang dit nog gaande is. Ook een woordvoerder van de officier van justitie in Hamburg heeft het onderzoek bevestigd. Dit zou gericht zijn op een poging tot omkoping van ambtenaren. Een 56-jarige medewerker van Philips zou twee ambtenaren hebben uitgenodigd voor een conferentie in Dortmund, meldt weekblad Der Spiegel op de website. (NRC)

Hoogste bonussen bij oliebedrijven en bank

Rotterdam. Medewerkers in de delfstoffenwinning en in de bankensector ontvingen in 2011 het hoogste bedrag aan bonussen, dertiende maanden en andere extra’s. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. In de delfstoffensector, zoals oliebedrijven, werd gemiddeld 17.000 euro uitgekeerd, waarvan tweederde bonussen. In de financiële dienstverlening kregen werknemers gemiddeld 12.000 euro, waarvan de helft bonus, bovenop het reguliere jaarsalaris. In de horeca werd de laagste bijzondere beloning uitgereikt, van gemiddeld 2.000 euro. (Novum)

Meeste zzp’ers hebben financiële buffer

Rotterdam. De meeste zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben een goede financiële buffer om verlies van inkomsten op te vangen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. De helft van de zzp’ers (49 procent) heeft geld op de bank staan. 35 procent van hen heeft ook geld in het eigen huis zitten en 12 procent heeft belegd in aandelen of obligaties. Een op de vijf zzp’ers met een buffer denken hiermee meer dan vier jaar te kunnen overbruggen. 55 procent van de zzp’ers heeft een partner om op terug te kunnen vallen. Een op de acht zzp’ers heeft naast de inkomsten uit het ondernemerschap loon uit een vaste baan. (NRC)

Jumbo mag van NMa C1000 overnemen

Rotterdam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname door supermarktketen Jumbo van ruim 400 C1000-winkels. Voorwaarde is wel dat Jumbo 18 winkels aan een concurrent verkoopt. De NMa moet die verkoop goedkeuren. Jumbo wordt, na Albert Heijn, de tweede supermarktketen van Nederland. (Novum)