Kortkolom binnenland

SCP-directeur: Wilders is zonder emoties

Den Haag. Geert Wilders is „gevaarlijk”. De PVV-leider is „echt een machtspoliticus die dingen wil veranderen. Hij wordt niet door emoties geregeerd, en dat maakt hem gevaarlijk”. Dat zegt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, deze week in een interview met het weekblad Elsevier. Desgevraagd zegt Schnabel dat hij met „gevaarlijk” eigenlijk „effectief” bedoelt. „Wilders is moeilijk te pareren door zijn collega-politici. Hij schakelt snel, zoals bijvoorbeeld Job Cohen heeft moeten ondervinden”, aldus Schnabel, die de tekst van het Elsevierinterview voor publicatie las. De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, heeft vandaag een brief gestuurd naar minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) met een verzoek om opheldering over het door de PVV ingestelde meldpunt over Oost-Europeanen. (NRC)

Nederlandse activist Sea Shepherd vrijuit

Rotterdam. De Nederlandse dierenrechtenactivist Erwin Vermeulen is in Japan vrijgesproken van het duwen van een dolfijnentrainer. Dat heeft de radicale milieuorganisatie Sea Shepherd, waarvan Vermeulen deel uitmaakt, vandaag bekendgemaakt. Vermeulen werd er door de Japanse justitie van beschuldigd dat hij de trainer had geduwd tijdens een dolfijnentransport bij het Dolphin Resort Hotel in het Japanse Taiji. Tegen hem was een geldboete geëist. De Nederlander zat sinds december vast in Japan. Vorige week werd hij al door een Japanse rechter op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn berechting. Van het verhaal van de aanklager was „niets overgebleven”, zei zijn vader Ad Vermeulen toen tegen Radio 1. (Novum)

Centraal loket voor vergoeding na misdrijf

Den Haag. Slachtoffers van misdrijven kunnen binnenkort terecht bij een centraal loket voor al hun schade. Dit liet staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) vanmorgen weten. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het op dit moment lastig voor slachtoffers om schade vergoed te krijgen. Zij kunnen bij verschillende fondsen en instanties terecht, maar moeten daar iedere keer opnieuw papieren invullen. Ook duurt de procedure vaak onnodig lang. Met het loket moet dat verleden tijd zijn. Een van de huidige fondsen zou dat loket kunnen gaan bestieren. (NRC)

PVV niet meer de grootste in Almere

Almere. Marissa Visser, raadslid in Almere, is uit de PVV-fractie gestapt en gaat als eenmansfractie verder. Dat bleek gisteren uit een verklaring van fractievoorzitter Raymond de Roon. Door het vertrek van Visser is de PVV niet langer de grootste partij in Almere. De partij heeft nu acht zetels, evenveel als de PvdA. De Roon meldt dat de PVV „geschokt” is over het opstappen van Visser. Waarom ze is vertrokken, is niet duidelijk. Ze zou zonder overleg hebben besloten zelfstandig in de raad verder te gaan. Aan de lokale krant Almere Vandaag had Visser laten weten zich door de rest van de fractie belemmerd te voelen bij het raadswerk. (Novum)

S. Schnitger nieuwe baas van luchtmacht

Rotterdam. De luchtmacht krijgt volgende maand een nieuwe baas. Sander Schnitger neemt op 9 maart het commando over van Jac Jansen, die defensie verlaat. Schnitger (53) is op dit moment op het ministerie in Den Haag de hoogste militaire adviseur van de commandant der strijdkrachten. Zijn benoeming is onderdeel van een grote stoelendans bij defensie: zestien generaals veranderen van baan of verlaten de organisatie. (NRC)