Kort nieuws Buitenland

Kanker Hugo Chávez lijkt teruggekeerd

Caracas. - De gezondheid van de linkse president Hugo Chávez van Venezuela is opnieuw een factor geworden in de aanloop naar de verkiezingen van oktober. Chávez zei gisteren dat er afwijkend weefsel is ontdekt op de plek waar vorig jaar een tumor werd verwijderd. Waarschijnlijk is het weefsel kwaadaardig. Maandag ontkende de regering nog geruchten dat de president naar Cuba was gereisd voor onderzoek. De oppositie, die net een gemeenschappelijke kandidaat heeft gekozen, zou onrust willen stoken. Chávez bevestigde het nieuws gisteren echter en zei dat hij opnieuw wordt geopereerd. Het gebrek aan details voedt speculaties dat Chávez er ernstiger aan toe is dan hij zegt. (AP, BBC)

Palestijn eindigt na 66 dagen hongerstaking

jeruzalem. - De Palestijn Khader Adnan heeft gisteren na 66 dagen een einde gemaakt aan zijn hongerstaking, waarmee hij protesteerde tegen zijn detentie zonder vorm van proces door de Israëlische autoriteiten. In ruil daarvoor laat Israël hem 17 april vrij, zo hebben de Israëlische en de Palestijnse autoriteiten bekendgemaakt. Volgens zijn advocaat en familieleden was de 33-jarige Adnan, lid van de radicale Palestijnse groep Islamitische Jihad, dichtbij de dood. Maandag noemde een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu Adnan nog „een gevaarlijke terrorist”. Israël houdt honderden Palestijnen in ‘administratieve detentie’. (AFP, Reuters)

Le Pen heeft probleem met kandidatuur

Parijs. - Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, heeft een tegenslag gekregen nu het Franse Constitutionele Hof heeft bepaald dat de handtekeningen die zij nodig heeft om zich officieel kandidaat te stellen voor het presidentschap, openbaar moeten zijn. Iedere presidentskandidaat heeft 500 handtekeningen nodig van gekozen politici: burgemeesters of parlementariërs. De deadline daarvoor is 16 maart. Le Pen zei gisteren dat haar totnogtoe 430 handtekeningen zijn toegezegd. Burgemeesters van andere partijen zijn bang dat hun carrière in gevaar komt als zij publiekelijk Le Pen steunen. (AP, AFP)

Hof VS oordeelt over positieve discriminatie

Rotterdam. - Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft gisteren besloten een zaak te behandelen over het beleid van universiteiten voor positieve discriminatie. De zaak is aangespannen door een blank meisje dat werd afgewezen door de Universiteit van Texas, volgens haar omdat studenten van minderheden werden voorgetrokken. Als het Hof, dat de zaak in oktober behandelt, de aanklagers gelijk geeft, moeten alle Amerikaanse universiteiten hun beleid aanpassen. In 2003 was de laatste zaak over positieve discriminatie in Amerikaans hoger onderwijs; toen oordeelden de rechters dat positieve discriminatie mag als er geen quota’s worden gebruikt en het beleid gericht is op grotere diversiteit. (NRC)

Mislukte aanslag op president Abchazië

Moskou. - De president van Abchazië, Aleksandr Ankvab, heeft vandaag nipt een aanslag overleefd. Hij was met zijn konvooi op weg naar zijn werk toen een op afstand bedienbare landmijn afging. Ankvab zei slechts licht gewond te zijn geraakt. Een bodyguard werd wel gedood. Abchazië scheidde zich in 2008 na een korte oorlog eenzijdig af van Georgië. Sindsdien is de situatie stabiel maar gespannen. Op 10 maart zijn er parlementsverkiezingen. Volgens waarnemers is de aanslag bedoeld om de situatie in Abchazië te destabiliseren. Ankvab overleefde vijf eerdere aanslagen. (AFP, Reuters)