Keurige horror met Dan Radcliffe

The Woman in Black. Regie: James Watkins. Met: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer.In: 50 bioscopen.

De Harry Potter-jaren zijn sinds afgelopen zomer – toen het laatste deel van Harry Potter and the Deathly Hallows verscheen – voorbij en Daniel Radcliffe is inmiddels volwassen. Wat nu?

Het is even wennen om Radcliffe te zien als jonge vader. Want dat is hij in de kostuumfilm The Woman in Black, naar een boek van Susan Hill. Hij speelt advocaat Arthur Kipps wiens vrouw in het kraambed is gestorven. Sindsdien zorgt de door verdriet verteerde Kipps voor zijn nu vier jaar oude zoontje. Voor zijn werk gaat hij naar een dorpje in het noorden van Engeland, waar hij de nalatenschap rond een huis moet onderzoeken. De dorpsbewoners ontvangen hem vijandig. Zij hebben hun handen vol aan het begraven van hun kinderen die op mysterieuze wijze zijn omgekomen. Doden die verbonden zijn aan het geïsoleerd gelegen en half vervallen Eel Marsh House, het huis van de erfenis. Wat is daar gebeurd? Wie is de mysterieuze vrouw in het zwart die de rationeel ingestelde Kipps steeds ziet?

The Woman in Black werd geproduceerd door de fameuze Hammer-studio, een productiebedrijf dat in 2007 werd overgenomen door John de Mol. Sindsdien maakt het in 1934 opgerichte bedrijf sporadisch ook weer films, waarvan The Woman in Black tot nu toe de succesvolste is – zowel in Amerika als Engeland. Hammer werd het bekendst door zijn horrorfilms, zoals The Curse of Frankenstein (1957) en Dracula (1958). The Woman in Black past naadloos in deze traditie van Britse bovennatuurlijke horror die zich vooral richt op het creëren van atmosfeer en mysterie. Suggestieve spanning is belangrijker dan bloed.

Slechts een enkele keer vervalt regisseur James Watkins in goedkope schrikeffecten die ook nog eens door geluid en muziek onderstreept worden. Een keurige film, en een veilige keuze van Radcliffe. De vraag blijft is nog steeds: wat nu?

André Waardenburg