Joan of Kate

1945 Mildred Pierce

Joan of Kate

Mildred Pierce. Regie: Michael Curtiz. Met: Joan Crawford.

dvd speelfilm

Toen Joan Crawford in 1945 bezig was met de opnames van Mildred Pierce, suggereerde de producent aan haar agent om alvast een publiciteitscampagne te starten, zodat tegen de tijd dat de film af was niemand nog om Crawfords acteerprestatie heen kon. De agent belde een invloedrijke columniste en zo begon de bal te rollen. Vlak voor de Oscarceremonie voorspelde zo’n beetje iedereen dat Crawford de prijs niet kon mislopen. Mildred Pierce had gelukkig ook goede recensies gekregen, waardoor de favorietenrol nog groter werd. En inderdaad, Crawford won – hoewel ze de prijs zonder de promotiecampagne ongetwijfeld ook had gekregen. In de jaren ervoor hadden de actrices die met haar in competitie waren al eens een Oscar gekregen, wat de kans dat ze nog eens zouden winnen vrij klein maakte. Op de avond van de uitreiking veinsde Crawford ziekte, maar ze had gewoon de Oscarblues: enorme angst te verliezen. Thuis luisterde ze gespannen naar de radio en toen ze won kleedde ze zich snel om, zodat ze er presentabel uitzag voor de vrienden en kennissen die de Oscar kwamen afleveren.

Mildred Pierce is een interessante vermenging van melodrama en film noir. In flashbacks wordt uit de doeken gedaan wie de tweede echtgenoot van Mildred Pierce vermoordde: Mildred zelf of haar verwende dochter, met wie ze een lastige verhouding heeft en die een affaire had met moeders lanterfantende tweede echtgenoot. De film is weer actueel, nu HBO onlangs een 5-delige televisieserie naar het oorspronkelijke boek (1941) van James M. Cain maakte, geregisseerd door Todd Haynes (Far From Heaven, I’m Not There) en met Kate Winslet als Mildred. Winslet kreeg dit jaar onder meer al een Emmy en Golden Globe voor haar hoofdrol in de tv-serie. Leuk om te vergelijken. Wie is beter: Crawford of Winslet?

André Waardenburg