Ja, het is crisis, maar de Spelen van 2028 zijn nog ver weg

Brengt de economische crisis de kandidatuur voor de Olympische Spelen in Nederland in gevaar? De terugtrekking vorige week van Rome, dat geen steun kreeg van de regering voor de Spelen van 2020, zou een vingerwijzing kunnen zijn. Geen sprake van, zegt directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF. „De financiële situatie van Italië is onvergelijkbaar met die van Nederland.”

1Is de Italiaanse situatie te projecteren op de Nederlandse?

„Dat vind ik niet. Rome stond kandidaat voor de Spelen van 2020, Nederland eventueel voor die in 2028. In acht jaar kan er in economisch opzicht veel veranderen. Nu er in Nederland extra bezuinigd moet worden – ik hoor in Haagse kringen bedragen tussen de 7 en 10 miljard euro – zijn er Kamerleden die zeggen: we moeten niet aan een bid voor de Spelen beginnen. Dat oordeel komt veel te vroeg. We zijn nog niet eens begonnen. Laten we volop doorgaan met uitvoering van Olympisch Plan 2028, waarmee we willen bereiken dat Nederland een gezonde samenleving wordt. Pas in 2016 beslissen we over een kandidatuur voor de Spelen.”

2Maar de terugtrekking van Rome zet politici aan het denken. Maakt u zich daar dan geen zorgen over?

„Aan ons de taak politici uit te leggen dat ze te vroeg wat roepen. En natuurlijk, als in 2016 blijkt dat er geen groot draagvlak is voor het houden van Spelen in Nederland moeten we er niet aan beginnen. Maar laten we de tijd nemen om steun te verwerven. Natuurlijk zijn we niet blind voor de economische omstandigheden, zeker niet nu er een (milde) recessie is bij gekomen. Maar je kunt ook uit een economisch dal klimmen. En bedenk wel: in 2021 beslist het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pas over de Spelen van 2028.”

3Maar u weet toch ook dat Spelen zonder garantstellingen van de overheid onhaalbaar zijn?

„Absoluut. Dat blijkt ook uit alle bids. De Spelen zijn met het WK voetbal de twee grootste sportevenementen. Geen land ter wereld kan die zonder overheidssteun organiseren.”

4Gaan jullie de strategie aanpassen?

„Het is te vroeg om daarover iets te zeggen. De georganiseerde sport heeft vorige maand de Sportagenda 2016 vastgesteld, wat betekent dat we als sportland een positie in de toptien van de wereld nastreven en een verhoogde sportdeelname willen realiseren. Dát is momenteel de kern van het Olympisch Plan 2028. In de publiciteit mag dan al over een bid worden gerept, wij zijn daar nog niet mee bezig. Sterker, we hebben nog niet eens een bidcomité.”

5Mooie doelstelling, maar het plan is bedoeld om de Spelen naar Nederland te halen.

„Ja, maar dat is de stip aan de horizon. De eerste dingen eerst. Het plan gebruiken we om de samenleving gezond te maken. En die koppeling moeten we niet loslaten. Dan hebben we een krachtig middel om de Spelen binnen te halen. En dat hoeft per definitie niet in 2028 te zijn. Dat zou ook in 2032 kunnen.”

    • Henk Stouwdam