'Ik wil kliniek openen voor hartrevalidatie'

Nederland, Beverwijk, 25-01-2012 Gideon Schrijver, Internist - nefroloog en directeur van Dialysecentrum Beverwijk PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2011

Roderik Kraaijenhagen (43) is een ambitieuze cardioloog. Binnenkort hoopt hij bijzonder hoogleraar te worden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een toegankelijk programma ontwikkeld voor hartrevalidatie dat goedkoper én effectiever is dan de huidige nazorg voor hartpatiënten.

De inspectie roemt het programma als „laagdrempelig en zuinig’’. Het biedt hulp dicht bij patiënten aan en de zorg komt niet alleen van dure medisch specialisten maar ook van minder hoog opgeleide zorgverleners. Kortom: een innovatief idee dat snel in de praktijk gebracht zou moeten worden.

Toch krijgt Kraaijenhagen zijn programma niet van de grond. „De zorgverzekeraar in de regio heeft me laten weten dat hij het programma voor hartrevalidatie goed vindt. Maar hij zegt dat hij tegenwoordig vastzit aan een budgetplafond waar hij niet overheen mag. De zorgverzekeraar zit in een spagaat: hij wil innoveren, maar kan er geen geld voor vinden.”

Hartrevalidatie houdt in dat een team van cardiologen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen en diëtisten werken aan het herstel van patiënten na een hartinfarct of een dotterbehandeling. Ze zorgen dat de patiënt weer vertrouwen krijgt in zijn lichaam en conditie opbouwt, dat hij weet hoe hij nieuwe klachten kan voorkomen. Het plan van Kraaijenhagen sluit aan bij wat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) nastreeft: niet alle zorg door dure medisch specialisten in ziekenhuizen laten doen, maar patiënten vlakbij huis door goedkopere hulpverleners laten helpen.

Kraaijenhagen stelde nog voor aan de verzekeraar om het geld ergens anders weg te halen. „Maar ziekenhuizen blokkeren dat. Zij willen niet inleveren. Ik zou zeggen: breng een aantal behandelingen terug die minder opleveren, die van snurkpoli’s bijvoorbeeld. Maar zo’n voorstel loopt vast in de stroperige fuik van gevestigde belangen.”

Hij wil maar zeggen: zolang politiek, ziekenhuizen en zorgverzekeraars pijnlijke keuzes uitstellen, is er geen geld voor innovatie. En dat terwijl hartrevalidatie nodig aan vernieuwing toe is. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de hartrevalidatie ondermaats en moeten zorgverleners die uiterlijk in april op orde hebben. „Wij hebben hiaten vastgesteld in de zorg voor hartpatiënten”, zegt inspecteur Sylvia van der Lans. „Lang niet iedereen die recht heeft op hartrevalidatie krijgt die zorg.” Uit een nieuwe studie van Nederlandse onderzoekers blijkt dat slechts 28 procent van de Nederlanders die hartrevalidatie hoort te hebben (100.000 mensen) deze zorg krijgt.

De inspectie wil binnen een paar weken verbeteringen zien. Van der Lans: „Wij willen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt omdat het mensen redt en de kwaliteit van leven verbetert. In april gaan wij handhaven.”

De in de regio dominante verzekeraar Achmea wil niet openlijk zeggen dat het geld op is, maar komt ook niet met een contract over de brug. „We kijken nog of het past, maar we hebben sinds 2012 wel met z’n allen te maken met een budgetplafond”, zegt een woordvoerder.

Antoinette Reerink

    • Antoinette Reerink