'Ik was bang dat ik over mijn jurk zou struikelen'

Dit jaar hebben de Nederlanders weinig in te brengen bij de Oscars. Toch was er een tijd, niet eens zo lang geleden , dat Nederlandse films regelmatig werden genomineerd.

Paula van der Oest, regiseur 'Zus en Zo' Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 030320 Maurice Boyer

Regisseur Paula van Oest, in 2003 genomineerd voor Zus & Zo: „De film werd denk ik genomineerd omdat we hem iets commerciëler maakten dan andere films, met feelgood elementen zoals een zonsondergang op het strand. De Oscaravond was een opgewonden toestand. Op de roltrap op weg naar de uitreiking zei actrice Anneke Blok ineens: ‘Jongens, ik kan niet gaan, mijn rits is geknapt.’ Het leek wel een sketch. Producent Jacqueline de Goeij was in een vorig leven stilist en heeft het vakkundig opgelost. Net voor de bekendmaking klopte mijn hart iets sneller omdat ik bang was te struikelen over mijn lange jurk en hoge schoenen als ik het podium zou beklimmen. Ik ging er niet echt vanuit dat we zouden winnen en was dan ook nauwelijks teleurgesteld dat de Oscar naar een Duitse film ging. Ik heb nu ook geen profijt meer van de nominatie. In Nederland kijken subsidieverstrekkers echt naar de inhoud van je script. In Amerika hou je misschien wel altijd een streepje voor, maar dan moet je daar wonen.”

Adinda Akkermans