'Ik vind het begrip partijleider ongelukkig'

Raadplegen van de leden van de PvdA is verstandig, vindt voormalig fractieleider Jacques Wallage. „Anders wordt de kloof tussen burger en politiek almaar groter.”

Prominent PvdA-lid Jacques Wallage grapte de afgelopen tijd wel eens tegen Job Cohen: „Als jij het grootste probleem van de PvdA bent, dan hebben we dat zo opgelost.” Nee dus, zo simpel is het niet. Met het vertrek van Cohen zijn de problemen van de PvdA en de sociaal-democratie nog lang niet voorbij. Wallage, die zelf van 1994 tot 1998 fractievoorzitter was, denkt dat de nieuwe fractievoorzitter het zwaar krijgt. „Het stelt hoge eisen aan je vaardigheden om te communiceren en ook aan je denkkracht.”

Partijvoorzitter Hans Spekman heeft besloten dat de leden de nieuwe fractievoorzitter gaan aanwijzen. Is dat een juiste procedure?

„Dat botst misschien met het staatsrecht. Het kraakt een beetje. Maar ik begrijp het wel van Hans. Als je het niet doet, wordt de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter.”

Leden mogen nummer 1, 2 en 3 aanwijzen. Die procedure kan ertoe leiden dat iemand gekozen wordt die veel als tweede wordt genoemd. Krijg je dan geen compromis-partijleider?

„Elke procedure heeft zijn risico’s. Deze persoon heeft straks wel het breedste draagvlak. Het begrip ‘partijleider’ vind ik ongelukkig. Dat suggereert een persoonlijke macht die in de democratie niet zou moeten bestaan. We kiezen nu ook geen lijsttrekker. Daar heb je misschien wel een heel ander iemand voor nodig.”

Moet de PvdA met de nieuwe fractievoorzitter terug naar het midden, of juist opschuiven naar links?

„Sociaal-democraten ontlenen hun kracht aan het feit dat ze ook kunnen regeren. Dus alles wat je voorstelt moet in een coalitie uitvoerbaar zijn. We moeten kiezers nooit een rad voor ogen draaien. En ons nooit door de SP, maar ook niet door de PVV, in een hoek laten drukken.”

Wie moet het worden?

„Daar heb ik wel opvattingen over, maar iemand als ik moet niet gaan roepen. Dan word je zo’n fossiel. Laat ik het zo zeggen: we hebben talent.”

    • Herman Staal