Bijna vijftig doden bij treinongeluk Argentinië

Hulpverleners aan het werk bij de verongelukte trein. Foto Reuters / Enrique Marcarian

Bij een treinongeluk in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, zijn vandaag negenenveertig mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er 550 mensen gewond. De reizigers zaten in een forenzentrein die te snel een station kwam binnendenderen en tegen het stootblok aan het eind van het station klapte.

Ook zouden er volgens de eerste berichten zitten er nog zestig passagiers vast in de brokstukken van de eerste wagons die door de klap als een harmonica in elkaar werden gedrukt. Het dak is inmiddels opengeknipt en reddingswerkers proberen mensen uit het wrak te halen. Er zijn helikopters en ambulances ingezet om de gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren.

Nog weinig bekend over oorzaak

De machinist van de trein is in het ziekenhuis opgenomen en de spoorwegen hebben nog niet met de man kunnen spreken. Een woordvoerder van de Argentijnse spoorwegen kan tegen persbureau AP nog niks zeggen over de oorzaak.

“Deze trein had de werkplaats gisteren verlaten en de remmen werkten prima. Voor zover we weten werkten de remmen probleemloos bij de vorige stations. Op dit moment wil ik niet speculeren over de oorzaken.” - Ruben Sobrero

De trein botste met ongeveer twintig kilometer per uur op het stootjuk. De locomotief werd door de klap in elkaar gedrukt en de wagons drongen zo’n zes meter de locomotief binnen, aldus de Argentijnse minister van vervoer J.P. Schiavi. De eerste wagon liep de meeste schade op. Overlevenden verklaarden dat veel mensen gewond raakten door rondvliegende stukken metaal en glas. Ramen knalden uit hun sponningen en de wagons werden horizontaal in tweeën gereten. Passagiers die geen zitplaats hadden vielen over elkaar heen of kwamen op de vloer terecht.

Peter Scheffer, correspondent voor Trouw en De Pers, meldt dat de treinen in Argentinië bekend staan om hun onveiligheid.

Twitter avatar peter_scheffer Peter Scheffer gaat om drukke lijn die #BuenosAires verbindt met armere suburbs, bomvol dagelijks met forensen. Argentijnse treinen notoir om onveligheid


Grotere kaart weergeven