Het ritme van een kankercel

Labyrint: de biologische klokNed. 2, 20.55 - 21.25 uur

De biologische klok. Daarover gaat Labyrint vanavond. Hoog tijd, want onderzoekers komen steeds meer te weten over hoe de klokken in onze cellen en lichamen tikken. Maar helaas. De kijker wordt daar vanavond niet wijzer over. Wel besteedt het programma veel aandacht aan een marginale kankertherapie.

De ‘chronotherapie’ van Fransman Francis Lévi speelt in op onze biologische klok. Bij deze variant op reguliere chemotherapie worden de chemokuren afgestemd op het 24-uursritme van kankercel én gewone cel. De chemokuren worden toegediend „op het moment dat normale cellen de medicijnen het best verdragen, en wanneer de kankercellen het meest gevoelig zijn”, aldus Lévi.

In oncologische kringen blijkt de behandelwijze onbekend. „Onze artsen en onderzoekers hebben niet eerder van deze therapie gehoord”, zegt een woordvoerder van het Nederlands Kanker Instituut aan de telefoon. „Dat hebben we overigens ook aan Labyrint laten weten, toen zij ons eerder deze vraag stelden.”

„Het succes van chronotherapie is moeilijk te meten, omdat er nog geen vergelijkende studies zijn verricht”, probeert de voice-over nog. Maar die studies zijn er wél. Het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceerde in 1997 een onderzoek naar het effect van chronotherapie op patiënten met uitgezaaide darmkanker. Lévi’s therapie maakte geen verschil: in controlegroep én chronogroep waren acht op de tien patiënten na drie jaar dood.

Lucas Brouwers

    • Lucas Brouwers