Gezichten van een oude oorlog

An Iranian worker puts the final touches on a mural painting on a building west of the capital Tehran on February 21, 2012, depicting late Major-General Hossein Kharazi who was killed during the 1980-88 Iran-Iraq war. Tehran's municipality has launched a project to paint more murals with the theme of the eight-year war on landmark buildings of the capital to keep the memory of the war alive. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI AFP

Een Iraniër legt de laatste hand aan een muurschildering op een gebouw in het westen van de hoofdstad Teheran. Afgebeeld is oud-generaal Hosein Kharrazi, die gedood werd tijdens de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988).

Het stadsbestuur van Teheran is een project begonnen om meerdere muren in de stad te laten beschilderen met gezichten van de oorlog, om de herinnering eraan levend te houden.

Majoor-generaal Hosein Kharrazi (1957-1986) was een Iraanse legerleider tijdens de oorlog tussen Iran en Irak. Hij ondersteunde de Iraanse revolutie en hielp die na zijn overwinning te beschermen. Kharrazi was betrokken bij meerdere operaties, waaronder Dawn 8, waarbij hij troepen van Saddam Hussein gevangennam.

Kharrazi kwam om door granaatscherven van een mortierbom tijdens operatie Karbala-5. Karbala-5 was een poging van Iran om de Iraakse havenstad Basra te overmeesteren. Deze slag, bekend om zijn grote aantal slachtoffers, was de ergste tussen de twee landen en bleek het begin van het einde van de oorlog in te luiden.

Op 20 augustus 1988 kwam er een wapenstilstand. De verliezen waren aan beide kanten hoog. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen van Iran gaat het om zo’n 800.000 doden. Irak houdt het op 500.000.