Geen nieuwbouw Thialf, de schaatstempel wordt gerenoveerd

Een impressie van Thialf na de ingrijpende renovatie. Beeld Stuurgroep Nieuw Thialf

Er komt definitief geen nieuw Thialf naast het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De huidige schaatstempel wordt in plaats daarvan gerenoveerd. Dat bleek vandaag in de Provinciale Staten van Friesland, meldt Omrop Fryslân. Een meerderheid daar koos voor de omvangrijke renovatie. Het vernieuwde Thialf moet in 2015 af zijn.

Gedeputeerde Staten had ingezet op de honderd miljoen euro kostende nieuwbouwplannen en kreeg daarvoor steun van CDA, D66, VVD en Friese Koers. PvdA, FNP, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PVV kozen uiteindelijk voor de ruim goedkopere renovatie. Met een prijskaartje van tussen de 38 en vijftig miljoen euro is de kostprijs daarvan minder dan de helft.

De ingrijpende renovatie van het stadion moet ervoor zorgen dat Thialf ook de komende jaren kan blijven meedraaien in de internationale competitie. De aansluiting bij de opkomende stadions in het buitenland dreigt nu te worden gemist, doordat Thialf aan het eind van zijn levensduur is, aldus de stuurgroep Nieuw Thialf. Door de renovatie moet Thialf “de snelste en meest duurzame laaglandbaan ter wereld” worden.

Geen goede trainingsbaan in Nederland

Dat er iets moest gebeuren aan Thialf, nieuwbouw of renovatie, was al een tijd duidelijk, schreef redacteur Maarten Scholten in december in NRC Handelsblad:

“Ook nu weer trokken de grote ploegen noodgedwongen naar de moderne hal in het Duitse Erfurt om zich voor te bereiden op de belangrijke kwalificatiewedstrijden van eind december. In het sterkste schaatsland ter wereld is geen goede trainingsbaan voorhanden. Thialf is op doordeweekse dagen koud, donker en vol met recreatieschaatsers. Onvergelijkbaar met de faciliteiten in Erfurt. Laat staan met nieuwe buitenlandse ijspaleizen in Kolomna, Minsk of Astana, waar iedereen onlangs de ogen uitkeek bij wereldbekerwedstrijden. „Platbranden en een nieuwe hal neerzetten”, stelde Ireen Wüst vorige week over het in 1986 overdekte Thialf.”

Schaatsers hebben zich ingezet voor nieuwbouw

Wüst, en mede wereldkampioen Sven Kramen, hebben zich dan ook ingezet voor nieuwbouw van het stadion.

Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer wat zou het super zijn een geheel vernieuwd #Thialf met de snelste laaglandbaan ter wereld in #Heerenveen zie:… http://t.co/ea44ja51
Twitter avatar Ireenw Ireen Wust Hopen dat de provincie Friesland vandaag de juiste beslissing neemt! http://t.co/QQwXNDMj #nieuwThialf

Nu Friesland heeft besloten om geen nieuw stadion neer te zetten vraagt oud-schaatster Renate Groenewold zich af of Heerenveen het kloppend hart van de Nederlandse schaatswereld blijft.

Twitter avatar rgroenewold Renate Groenewold Blijft #Thialf de A-locatie in Nederland of staat er nu een andere stad op die een nieuwe baan neer gaan zetten? #dtv

Bertus Butter, ontwerper van schaatshallen, legt aan SchaatsTV zijn plannen voor de renovatie van Thialf uit.

    • Lex Boon