Fraude bij autoruitschade

Vier leidinggevenden van een autoruithersteller uit Emmen zijn eind januari door de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland aangehouden op verdenking van verzekeringsfraude. Ze zouden voor 2 miljoen euro aan valse claims hebben ingediend voor reparaties die nooit plaatsvonden.

Medewerkers van het herstelbedrijf spraken automobilisten bij winkelcentra en op woonboulevards aan op schade aan hun voorruit en boden aan meteen de benodigde reparaties te verrichten. In werkelijkheid bleken herstelwerkzaamheden niet nodig of werden er duurdere reparaties geclaimd dan uitgevoerd. In plaats van scheuren en breuken vulde medewerkers van het bedrijf slechts oppervlakkige putjes. Deze vallen niet onder de verzekeringspolis.

De zaak kwam aan het licht door een fraudemelding van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond zag een sterke stijging in claims op het gebied van autoruitschade en schakelde de politie in. Dat leidde in juli 2011 tot het doorzoeken van bedrijfspanden in Nederland en Duitsland. Er werd onder meer beslag gelegd op vijf woningen, twee auto's en een onbekende hoeveelheid goud.

Vorig jaar september bepaalde een rechter in Assen al dat het bedrijf 378.000 euro moet terugbetalen aan verzekeringsmaatschappij Univé. Uit onderzoek bleek dat bij driekwart van de declaraties reparaties werden verricht die niet onder de verzekeringspolis vallen.