Even wat crisisnieuws tussen de hypes door

En óf we er zin in hebben! De diverse actualiteitenrubrieken lopen zich warm voor de strijd om de opvolging van Job Cohen als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Eerst een week lang de kanshebbers bestoken met de vraag of ze kandidaat zijn, en dan een openbare verkiezingscampagne: onze bloedeigen primaries, daar kan geen Rick Santorum of Mitt Romney aan tippen!

PvdA-prominent Jan Pronk mag het dan in EenVandaag (AVRO) „politiek amateurisme” noemen dat de fractie bij voorbaat toezegt zich te conformeren aan het resultaat van de ledenraadpleging, partijvoorzitter Hans Spekman heeft het qua mediastrategie heel goed begrepen. Onbetaalbaar, al die gratis minuten zendtijd die besteed gaan worden aan de PvdA.

De kiezers zullen zich minder snel versmaad voelen door een openlijk gekozen leider. Zelfs als de tegenstellingen tussen kandidaten hoog oplopen. Dan kan de winnaar daar alleen maar sterker uitkomen, zoals destijds in de VVD Mark Rutte pas na het afhakken van Rita Verdonks hoofd tot een echte leider kon uitgroeien. Maurice de Hond kan de komende weken zetelwinst in de peilingen voor de PvdA gaan noteren.

Maar we zijn nog niet zover. Er hing nog een eurocrisis in de lucht, die voorlopig afgewend lijkt door het aanvaarden van een oplossing in Griekenland. Op de eerste nieuwsluwe dag na wekenlang dramatisch winternieuws, zag Nieuwsuur (NOS/NTR) eindelijk kans die reportage over het armste euroland, Estland, uit te zenden.

Die verslagen van Europacorrespondent Saskia Dekkers en haar vaste cameraman Pieter Nijdeken zijn altijd goed en openen meestal de ogen voor onbekende aspecten van een werelddeel in verwarring en transitie.

Op een bevroren meer sprak Dekkers met vissers die de euro maar niets vinden. Bovendien: waarom moeten die straatarme Esten eigenlijk twee miljard meebetalen aan de redding van de veel welvarender Grieken?

Maar de natie komt niet in opstand, heeft al bezuinigd en kan nu samen met Luxemburg bogen op het gezondste begrotingsoverschot van de hele eurozone.

Maandag had Tegenlicht (VPRO) ook al een les in veerkracht voor verwende West-Europeanen. Marije Meerman keerde tien jaar na de grote krach terug naar Buenos Aires om aan Argentijnen te vragen hoe je overleeft als er geen geld meer uit de pinautomaten komt.

Tips over ruilhandel en berusting zorgden voor een intrigerende en ook visueel zeer aantrekkelijke aflevering van wat nog steeds de enige, en dus de beste buitenlandrubriek is van de Nederlandse televisie. De cursus crisis werd gisteren vervolgd op Canvas met het begin van 1929, een tweedelige documentaireserie van Arte over de beurskrach van 1929.

    • Hans Beerekamp