EU straft Hongarije om tekort

Hongarije dreigt ruim een kwart van de ontwikkelingssteun uit Brussel mis te lopen omdat de regering Orbán er niet in slaagt om het begrotingstekort te beteugelen. De Europese Commissie (EC) maakte vanochtend bekend dat in 2013 van de 1,7 miljard euro aan ontwikkelingssteun 495 miljoen zal worden ingehouden. De maatregel moet nog bekrachtigd worden. Het is de eerste keer dat de Commissie een dergelijke maatregel voorstelt tegen een lidstaat wegens „excessief tekort”.

Hongarije heeft sinds de toetreding tot de EU in 2004 de regels van het zogeheten stabiliteitspact jaar in jaar uit overtreden. Die stellen dat het begrotingstekort van een lidstaat niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. De verschillende Hongaarse regeringen zijn vanaf 2005 regelmatig gewaarschuwd, maar structurele maatregelen bleven uit.

De rechts-nationalistische regering Orbán heeft in 2011 een aantal omstreden maatregelen genomen om het begrotingsgat te dichten. Zo zijn particuliere pensioenfondsen genationaliseerd. De Hongaarse regering zal naar verwachting een dezer dagen een begrotingsoverschot van enkele procenten aankondigen. Maar volgens de Europese Commissie wordt dat beeld vertekend door de eenmalige maatregelen van 2011 en zal er in werkelijkheid sprake zijn van een tekort van 6 procent.

Volgens de Commissie kan Hongarije de korting nog voorkomen door deze zomer met een begroting te komen die het tekort wel onder de 3 procent brengt. Commissaris Olli Rehn, Economische Zaken, zei vanochtend dat de maatregel moet worden gezien als een „aanmoediging om iets recht te zetten en niet als een straf”.