Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Europees Hof van Justitie buigt zich over ACTA-verdrag

De afgelopen weken is er in Europa volop gedemonstreerd tegen de ondertekening van het ACTA-verdrag. Foto AFP / Janek Skarzynksi

De Europese Unie heeft de ratificatie van het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA uitgesteld. De EU wil de tekst van het verdrag eerst voorleggen aan het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke instelling van de EU.

Dat heeft eurocommissaris Karel De Gucht aan persbureau AP laten weten. Volgens De Gucht zal het oordeel van het Hof van Justitie duidelijkheid scheppen over het verdrag. De Gucht:

“Dit debat moet worden gevoerd op basis van feiten en niet op basis van de geruchten die de sociale media en weblogs domineren.”

ACTA-verdrag is omstreden

Het ACTA-verdrag beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en het intellectueel eigendom te beschermen. Het verdrag heeft tot een storm van protest geleid.

Tegenstanders vinden dat door het verdrag de vrijheid van meningsuiting onder druk kan komen te staan als het wordt geratificeerd. Burgerrechtenactivisten als het Nederlandse Bits of Freedom en Amnesty International denken dat er door het verdrag webverkeer kan worden gecontroleerd en individuele internetters aangepakt kunnen worden.

Volgens de EU verandert er met de invoering van ACTA, dat beoogt de handel in illegale producten tegen te gaan en intellectueel eigendom te beschermen, niets voor de inwoners van de Unie. De EU zegt echter het verdrag te moeten ratificeren om een voorbeeld te stellen voor andere landen.

In Nederland is ondertekening van het verdrag nog niet aan de orde. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de ratificering van het verdrag. Eerst moet volgens de Kamer duidelijk worden dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten. Aan die wens komt de Europese Unie nu tegemoet.