Espresso met Abed Rabbo Mansour al-Hadi

Voor het eerst sinds 33 jaar mocht de bevolking van Jemen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Abed Rabbo Mansour al-Hadi was de enige kandidaat. ‘Je moet zo’n eerste verkiezing niet te moeilijk maken,’ legt hij uit. ‘De meeste mensen hebben nog nooit een stembiljet gezien in hun leven.’

Posters van de enige kandidaat voor de Jemenitische presidentsverkiezingen. Foto Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Stembus

Voor het eerst sinds 33 jaar mocht de bevolking van Jemen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Abed Rabbo Mansour al-Hadi was de enige kandidaat. ‘Je moet zo’n eerste verkiezing niet te moeilijk maken,’ legt hij uit. ‘De meeste mensen hebben nog nooit een stembiljet gezien in hun leven. Ze weten niet wat boven of onder is.’ Hadi neemt een slokje espresso. ‘Het plan was eerst om voorgedrukte biljetten te verspreiden,’ zegt hij. ‘Maar daar was de internationale waarnemingscommissie op tegen.’ Eiste men niet de deelname van een andere kandidaat? ‘Dat zou de verkiezing nodeloos ingewikkeld hebben gemaakt,’ antwoordt Hadi. ‘Dan hadden de mensen ook nog moeten kiezen.’

De enige kandidaat van de presidentsverkiezingen noemde het een ‘historische dag’, toen hij gisteren zijn stem uitbracht. ‘Ik heb op mezelf gestemd,’ zegt Abed Rabbo Mansour al-Hadi. ‘Daar wil ik geen geheim van maken.’ Klopt het dat hij voor twee jaar zal aanblijven? Hadi knikt. ‘Daarna worden er weer verkiezingen gehouden,’ zegt hij. ‘En dan kunnen mensen kiezen tussen mij of Ali Abdullah Saleh.’ Is dat niet te moeilijk? ‘Nee, nee,’ antwoordt Hadi, ‘want het maakt niet uit op wie je stemt.’

    • Ernest van der Kwast