Dick Bruna mokt bij lancering Nijntje-app

Vandaag lanceert uitgeverij Sanoma de iPad-app De tuin van Nijntje. Voor Dick Bruna (84) hoeft het allemaal niet, die apps, zegt hij in The Guardian. UPDATE: Sanoma reageert op de uitspraken van Bruna in The Guardian: The Guardian heeft niet persoonlijk gesproken met Dick Bruna, hij heeft namelijk geen contact meer met de pers. Ze

Vandaag lanceert uitgeverij Sanoma de iPad-app De tuin van Nijntje. Voor Dick Bruna (84) hoeft het allemaal niet, die apps, zegt hij in The Guardian.

UPDATE: Sanoma reageert op de uitspraken van Bruna in The Guardian:

The Guardian heeft niet persoonlijk gesproken met Dick Bruna, hij heeft namelijk geen contact meer met de pers. Ze hebben deze ‘kanttekeningen’ waarschijnlijk zelf verzameld, maar het is dus niet op basis van een gesprek met Dick Bruna en al helemaal geen reactie op de lancering van vandaag.

Uitgevers zijn bang om op achterstand te raken bij de concurrentie als het aankomt op digitale ontwikkelingen. De ene na de andere succesvolle kinderboekenserie wordt omgebouwd tot ‘app’. De tekenares van De Gruffalo verbood zelfs een iPad app ‘omdat haar monster niet mocht bewegen’.
De krant tekent uit de mond van Bruna op:

I think babies and toddlers need to get used to books first, feeling the covers and turning the pages, this is part of their learning. I wouldn’t want too much interactivity – something to do on every page for instance – as I think that would make it too complicated for a young child.

Bruna vertelt verder dat kinderen hun favoriete exemplaren van Nijntje - compleet kapotgekauwd en verscheurd - op zijn tafel leggen om te laten signeren.

I don’t think you would get the same feelings after playing with an app on a computer. Maybe that is a very old-fashioned view. I hope not.

De Nijntje app geeft kinderen de gelegenheid om samen met het konijn een tuintje te verzorgen. Sanoma geeft in The Guardian aan dat de iPad-app voor ‘speciale momenten’ bedoeld is en verwacht niet dat de papieren Nijntjes zullen verdwijnen.