Syrische oppositie denkt aan interventie, Russen helpen bij humanitaire corridor

Zandzakken opgestapeld door oppositiestrijders in Homs, waar gisteren weer tientallen anti-regimebetogers om het leven kwamen. Foto Reuters

De Syrische Nationale Raad (SNC) zegt het punt te naderen waarop het militair ingrijpen nog als enige oplossing ziet voor de crisis in Syrië. Het zijn voorzichtige woorden van een deel van de verdeelde oppositie die ook groepen kent die fel gekant zijn tegen interventie.

De SNC schilderde vanochtend in Parijs een perspectief waarin het mogelijk tussen twee kwaden moet kiezen: interventie of een langdurige burgeroorlog. De raad is in elk geval expliciet in een verzoek aan Rusland. Via de bondgenoot van Bashar al-Assad moet bij het regime een corridor worden afgedwongen voor humanitaire hulp.

Rode Kruis hoopt op twee uur per dag wapenstilstand

Het Rode Kruis vroeg om een veilige en vrije doorgang voor medicijnen en voedsel nadat gisteren in heel Syrië meer dan honderd doden vielen. Vooral in oppositiebolwerk Homs zou de humanitaire situatie sterk verslechterd zijn.

Rusland reageerde vanochtend direct en zegt de dialoog die het heeft met zowel het regime als de oppositie te zullen inzetten voor zo’n corridor voor hulpkonvooien. Het Rode kruis hoopt op dagelijks een twee uur durend staakt-het-vuren. Rusland blokkeerde eerder deze maand samen met China een Syrië-resolutie in de VN-veiligheidsraad.

Amerika overweegt bewapening, twee westerse journalisten gedood

Ondertussen meldt Reuters dat het geluiden oppikt uit het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken over het bewapenen van de Syrische oppositie. Tot nu toe wilden de Verenigde Staten niet aan een dergelijke maatregel en volharden vooralsnog in een politieke oplossing. Vrijdag spreekt minister van BuZa Hillary Clinton in Tunis met zo’n zeventig landen bij de meeting Friends of Syria.

Bij beschietingen door Syrische regeringstroepen zijn in de stad Homs twee buitenlandse journalisten om het leven gekomen.

    • Jules Seegers