De trailer

None

Seth Grahame-Smith werd in 2009 bekend met zijn literaire mash-up Pride and Prejudice and Zombies, die Jane Austen handig combineerde met zombiefictie. Maar de opvolger uit 2010, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, is als eerste verfilmd – door het Russische visuele wonderkind Timur Bekmambetov, met als producer Tim Burton. In deze ‘hercontextualisatie’ leidt een mentor, de goede vampier Henry Sturges, ‘Honest Abe’ op tot een vampierjager (wapen: bijl). Vampiers verdedigen samen met zuidelijke plantagehouders de slavernij: sommige slaven zijn voor de katoen, andere voor de consumptie. Als Lincoln (1809-1865) het tot president schopt, is het oorlog. De trailer oogt fraai: een trein over een brandende brug, Lincoln die een boom doormidden hakt. Superkrachten? Washington en een veldslag zijn te zien in een dof, naar sepia neigend palet. Het heeft iets opwindends, geschiedenis door zo’n bespottelijk prisma ‘herbekijken’. In juli in de bioscoop. (CvZ)