De spartaan stopt ermee

Ben Jongejan (27) stopt met schaatsen. Allrounders net onder de top hebben het ook in Nederland moeilijk.

Zesde eindigde debutant Ben Jongejan in 2008 bij de EK in het Russische Kolomna. Net 23 was de allrounder uit Leidschendam, van de generatie Wouter Olde Heuvel (vierde op dat EK) en Ted-Jan Bloemen (achtste). Weinigen konden zo hard trainen als ‘de spartaan’, zoals zijn bijnaam luidde. Het begin van een glansrijke carrière? Na thuiskomst van de WK allround in Moskou, waar hij reserve was, maakt Jongejan vier jaar later zijn afscheid bekend. „Ik heb jaren alles opzij gezet voor het schaatsen om ooit wereldkampioen te worden. Eerlijk gezegd zie ik dat niet meer gebeuren.”

Internationaal is het allrounden op sterven na dood. Maar ook in allroundmekka Nederland is het onder de absolute top van Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij niet florissant. Vraag het Jongejan, die bij de WK in 2007 als lid van de Nederlandse ploeg niet eens werd geduld in hetzelfde hotel als zijn TVM-collega’s van coach Gerard Kemkers. Vraag het nationaal kampioen Ted-Jan Bloemen, die in Moskou niet goed presteerde en zo de kans verspeelde op een minimuminkomen van NOC*NSF. In het feest rond Sven en Ireen, bij hun ploeg TVM voorzien van alle faciliteiten, valt het weinigen op.

Toch nog een leuk succesje voor Jongejan, toen hij een paar weken geleden bij de NK allround in Heerenveen een persoonlijk record reed op de 500 meter, de 1.500 meter won en als reserve mee mocht naar Moskou. Een mooi podium om afscheid te nemen voor de spartaan van de bescheiden ploeg 1nP. Als bewegingswetenschapper kiest hij voor een maatschappelijke carrière, en blijft hij graag betrokken bij het schaatsen. (MS)