De ledenraad van de PvdA bepaalt wie Cohen opvolgt

De leden van de PvdA bepalen wie de opvolger wordt van Job Cohen. Diederik Samsom lijkt de meeste kans te hebben.

Rotterdam. Wie de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA wordt, wordt besloten door de leden van de partij. De fractie zei gisteren na het fractieberaad de keuze van de ledenraad over te nemen.

Eergisteren maakte Job Cohen bekend op te stappen als partijleider.

Volgens waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem is tijdens de vergadering teruggekeken op de gang van zaken, waarbij het er soms emotioneel aan toe ging. „Maar we hebben ook vooruitgekeken en besloten de keuze van de leden over te nemen”, zei hij tegen persbureau Novum. Kandidaten voor de opvolging van Cohen hebben zich tijdens de vergadering niet gemeld, zei hij verder.

Diederik Samsom en Ronald Plasterk zeiden voor aanvang van het fractieberaad zich nog te beraden op een eventueel kandidaatschap. De eerstgenoemde lijkt de meeste kans te hebben op het leiderschap. Ook Lodewijk Asscher, nu nog wethouder in Amsterdam, wordt veel genoemd. Het is de bedoeling dat de nieuwe fractievoorzitter op 20 maart begint.

Partijvoorzitter Hans Spekman zei maandag dat de leden zich mochten uitspreken over de keuze voor een nieuwe fractievoorzitter. De keuze van de leden zou een ‘zwaarwegend advies’ zijn voor de fractie, die formeel zelf mag bepalen wie de voorzitter wordt. De fractie heeft gisteren besloten de keuze van de leden over te nemen. NRC