De angst voor een Iraans 9/11

Iran is een heel eng land, dat wisten we al. Het dreigt Israël van de kaart te vegen, althans als je de teksten van president Ahmadinejad niet al te zorgvuldig leest, en het bouwt een atoombom, al ontkent het dat zelf.

Maar het is nog veel enger. Want wist u dat Iran nauw samenwerkt met Al-Qaeda? Twee Britse massakranten, de Mirror en The Daily Telegraph, meldden eind vorige week dat Iran en Al-Qaeda hun krachten hebben verenigd voor een terreuraanslag naar het voorbeeld van 9/11.

Doelwit zijn de Olympische Spelen, deze zomer in Londen. Voor alle duidelijkheid zette de Mirror er een foto bij van het vuurspuwende World Trade Center in 2001. Die plotselinge angst voor een Iraans 9/11 volgde enkele dagen na een serie half verprutste aanslagen op Israëlische diplomaten in onder andere Georgië, India en Thailand die aan Iran worden toegeschreven. De aanslagen (vier gewonden) waren voor de Israëlische premier Netanyahu ogenblikkelijk aanleiding Iran als „grootste exporteur van terrorisme in de wereld” te bestempelen. „Iran bedreigt de wereldvrede”, zei hij.

Sommige commentatoren wijzen erop dat Israël de Iraanse beschuldigingen niet tegenspreekt dat het verantwoordelijk is voor de moordaanslagen in Iran, die inmiddels vijf Iraanse atoomgeleerden het leven hebben gekost. Die commentatoren zeggen dat als Israël zelf de wet van de jungle toepast, het niet verbaasd moet zijn als de tegenpartij terugslaat. Oog om oog, en zo. Maar dit terzijde.

Is Iran inderdaad zo eng?

Van de serie in Georgië (tijdig verijdeld), India (vier gewonden) en Thailand (voortijdig ontploft, dader gewond) naar een nieuw 9/11 is in terreurland een onmogelijk grote sprong. Bovendien hebben de extreme sunnieten van Al-Qaeda nooit lekker samengewerkt met de shi’ieten van Iran – die ze in Irak bij duizenden hebben opgeblazen.

De plotselinge golf waarschuwingen komt op het moment waarop de grote mogendheden weer aanstalten maken met Iran te gaan praten over zijn omstreden nucleaire programma. Spelen ze good cop-bad cop om Iran duidelijk te maken dat het uur van de waarheid is aangebroken? Of zijn er misschien partijen actief die een eventuele deal op voorhand onmogelijk proberen te maken en de weg te bereiden voor een aanval? Zoals indertijd met Saddam Hussein?

Redacteur Midden-Oosten

    • Carolien Roelants