Claims van ouders misbruikte kinderen

Een groot deel van de ouders van misbruikte kinderen gaat een schadevergoeding eisen van zedenverdachten Robert M. en Richard van O.

Amsterdam. Ouders willen zowel materiële en immateriële schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld voor de kosten van vervangende kinderopvang. Dat zegt advocaat Richard Korver, die de ouders van 44 kinderen vertegenwoordigt. Welke bedragen ze eisen wil hij niet zeggen.

Korver zegt dat 21 ouderparen zich hebben gemeld om te spreken tijdens de rechtszaak, die op 12 maart begint. Dat gebeurt achter gesloten deuren. Ouders krijgen maximaal een kwartier spreektijd.

Naast de 21 ouders die gaan spreken, willen 13 tot 14 ouderparen dat Korver namens hen vertelt over wat de gevolgen van het misbruik zijn voor hun gezin. De rechtbank staat dat niet toe. Korver noemt dat „teleurstellend”. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) stuurde vorige week een wetsvoorstel naar de Kamer dat het spreekrecht voor slachtoffers en hun vertegenwoordigers uitbreidt. Vooruitlopend daarop heeft de Amsterdamse rechtbank wel al spreekrecht toegekend aan de ouders, maar niet aan hun advocaat.

Volgens de rechtbank zullen de deuren iets meer dan de helft van de tijd voor publiek en pers gesloten worden, bijvoorbeeld wanneer het misbruik per kind besproken wordt. Ook zullen de rechters achter gesloten deuren beelden van het misbruik bekijken. NRC