'Canada ging winnen, wij hingen er een beetje bij'

Amsterdam, 01-09-09. Ben Sombogaart, filmer. Foto Leo van Velzen NrcHb

Regisseur Ben Sombogaart, in 2004 genomineerd voor De Tweeling:

„Het verhaal van De Tweeling begon in Cannes. Bij de eerste screening in 2003 zaten er tien, veertien kijkers, toen werd bekend dat de grote Harvey Weinstein de film had gekocht. Opeens zat het stampvol. Miramax, zijn filmbedrijf, spiegelde ons voor dat we op Amerikaanse tournee zouden gaan voor een Oscar, maar we hoorden niks. Later bleek dat Miramax zijn kaarten zette op een Canadese film: Les Invasions Barbares. En die won ook in 2004.

Het was een volslagen verrassing dat wij op de shortlist kwamen. Een groepje leden van de Academy lobbyde kennelijk fanatiek voor ons: die kwamen we overal tegen. In Los Angeles was elke dag van uur tot uur uitgestippeld, Tom Hanks deed op recepties een goed woordje voor De Tweeling. Maar de buzz was dat Canada ging winnen, wij hingen er zo’n beetje bij. Die Canadese regisseur was ook vreselijk vol van zichzelf. De actrices, Thekla Reuten en Nadja Uhl, vonden mij te laconiek opereren: we moesten ervoor gaan. Maar ik heb een heel ontspannen tijd gehad.”

    • Coen van Zwol