buzz

Harvey Weinstein, co-chairman of The Weinstein Company, arrives at the AFI Awards, sponsored by the American Film Institute in Beverly Hills, California, January 13, 2012.REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE) REUTERS

China laat meer Amerikaanse ‘blockbusters’ toe

China verruimt het aantal Amerikaanse grote studiofilms dat jaarlijks wordt toegelaten van 20 naar 34 films. Het moeten wel 14 echte blockbusters (spektakelfilms) in 3D of IMAX betreffen. De Amerikaanse studio’s mogen voortaan een kwart van de opbrengst houden, niet de 13 procent die nu is toegestaan. Dat zijn de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en zijn Chinese tegenvoeter Xi Jinping vrijdag in Los Angeles tijdens een diner overeengekomen. Hollywoodfilms zijn nu al goed voor 40 procent van de bioscoopopbrengst in China van 1,6 miljard euro per jaar – vorig jaar kwamen er 803 theaters bij. China, dat jaarlijks ook 40 kleine, onafhankelijke films toelaat, staat onder druk van de Wereldhandelsorganisatie voor zijn restrictieve filmbeleid.

Einde Kodak Theatre

Het 3.300 stoelen tellende Kodak Theatre in Los Angeles, waar zondag de Oscars worden uitgereikt, verandert van naam. Vrijdag werd de naam van het in grote financiële nood verkerende fotobedrijf van de gevel gehaald nu het zijn sponsorbedrag van 4 miljoen dollar per jaar niet nakomt.

Muppets bij Ocargala

Na lang wikken en wegen hebben de Muppets Kermit de Kikker en Miss Piggy, die een comeback beleven met The Muppets, toegezegd een Oscar uit te reiken. Miss Piggy tekende onlangs bezwaar aan tegen vooroordelen jegens dieren, en varkens in het bijzonder, in Hollywood. Ze wees erop dat ook dit jaar alleen mensen als acteur zijn genomineerd. Een lobby om het hondje Uggie van The Artist voor beste bijrol te nomineren, liep eerder dit jaar op niets uit. Andere acteurs die presentator Billy Crystal zondag bijstaan zijn Angelina Jolie, Tom Cruise, Jennifer Lopez, Chris Rock, Bradley Cooper, Cameron Diaz, Emma Stone, Tina Fey en de cast van Bridesmaids.

Netvliesveroudering

De Britse actrice Dame Judi Dench (77) zegt dat ze te kippig is om nog langer scenario’s te lezen of degene die tegenover haar zit te herkennen tijdens diners. Dench lijdt aan macula degeneratie, ofwel netvliesveroudering. Bij dit vooral bij oudere vrouwen vrij normale ziektebeeld blijft perifere visie redelijk intact, maar gaat focussen moeizaam. Dench laat haar dochter of agent tegenwoordig vaak de scripts voorlezen: de actrice speelt momenteel Mi6-baas Q in de James Bondfilm Skyfall.

MI5 onderzocht Chaplin

De Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 heeft op verzoek van de Amerikaanse FBI begin jaren vijftig een onderzoek gedaan naar van oorsprong Britse komiek Charlie Chaplin, zo blijkt uit zijn afgelopen vrijdag vrijgegeven dossier. Chaplin kwam door zijn linkse sympathieën in botsing met de communistenvreter J. Edgar Hoover en diens FBI. Hoover, die de Brit in 1952 tijdens een promotietour voor zijn film Limelight tot persona non grata liet verklaren, vroeg MI5 om aanvullende informatie op het tweeduizend pagina’s tellende dossier over Chaplin – Hoover omschreef hem als ‘salonbolsjewiek’. MI5 kwam na telefoontaps, schaduwen en gesprekken tot de conclusie dat Chaplin geen spion, communist of gevaar voor de nationale veiligheid was: eerder een ‘progressief’ of ‘radicaal’ persoon. De dienst slaagde er niet in een geboorteakte van de naar eigen zeggen in 1889 geboren komiek te vinden. De chef van MI5 adviseerde later Zuid-Afrika Chaplin toe te laten, anders zou hij de communisten van nut zijn als martelaar. Chaplin vestigde zich in 1952 in Zwitserland en bezocht in 1972 nog eenmaal de VS.

Financieel akkoord over Fahrenheit 9/11

Documentairemaker Michael Moore en filmmagnaat Harvey Weinstein hebben een akkoord bereikt over de opbrengst van de anti-Bush-documentaire Fahrenheit 9/11, die in 2004 de Gouden Palm won in Cannes en 220 miljoen dollar verdiende, een enorm bedrag voor een documentaire. Voor Harvey en diens broer Bob Weinstein was Fahrenheit 9/11 aanleiding om met slaande deuren te vertrekken bij Disney, moeder van hun filmbedrijf Miramax. Disney wilde de controversiële documentaire over Bush jr., 9/11 en Irak indertijd niet uitbrengen. Michael Moore betichtte de Weinsteins er vorig jaar februari van via ‘Hollywood-boekhouden’ een bedrag van 2,7 miljoen dollar dat hem rechtens toekwam te hebben weggetoverd. De zaak zou op 28 maart dienen. De Weinsteins, die nu de Weinstein Company leiden, hebben dit jaar veel films in de race bij de Oscars, zoals The Artist, My Weekend With Marilyn en The Iron Lady. Hun effectieve lobbywerk bij de Oscars is legendarisch.